Ingezonden persbericht


Persbericht

15 januari 2009

Griep trekt van zuidwest naar noordoost

De griepepidemie die Nederland treft, lijkt van zuidwest naar noordoost te trekken. Dat blijkt uit de gegevens van de Grote Griepmeting (www.grotegriepmeting.nl) op internet. De griep stak eind november voor het eerst de kop in in Ierland, Engeland en Portugal en heeft zich inmiddels over het grootste deel van West-Europa verspreid. In Portugal lijkt de epidemie inmiddels voorbij.

De Grote Griepmeting wordt dit jaar voor de zesde keer gehouden. Aan de internetmeting doen jaarlijks zo'n dertiguizend vrijwiligers mee. De griepmeting vindt inmiddels plaats in Nederland, Nederlandstalig België, Portugal en Italië. In februari dit jaar gaat het Europese onderzoeksprogramma EPIWORK van start. Bij dit onderzoek naar de verspreiding van infectieziekten, waaraan 12 Europese onderzoeksinstituten deelnemen, speelt de Grote Griepmeting een belangrijke rol. Het is de bedoeling dat in vier jaar tijd deze internetmeting ook in alle andere landen van West-Europa zal plaatsvinden.

World Summit Award

De Grote Griepmeting werd gisterenavond, donderdag 15 januari 2009, genomineerd als Nederlandse inzending in de categorie e-Health voor de prestigieuze World Summit Award. Deze prijs, die tweejaarlijks wordt uitgereikt, is in 2003 door de Verenigde Naties in het leven is geroepen . Zie voor een eerste berichtgeving: http://www.degrotegriepmeting.nl/public/index.php?thisarticle=427.

Nederland griept het meest op de Zeeuwse eilanden en in het noordoosten van het land. Hoewel voor heel België ook een epidemie is uitgeroepen, heeft het Nederlandstalig deel van België nog relatief weinig last van Griep.

Het verloop van de het aantal griepachtige verschijnselen, gemeten door de Grote Griepmeting tot en met 14 januari 2009.

De griep in Nederland en Nederlandstalig België op regionaal niveau bekeken.



Ingezonden persbericht