Politie Limburg-Noord

Aanpak overvallen en straatroven topprioriteit politie Noord- en Midden Limburg
Datum: 16-01-2009
Tijd bericht: 13:46
Plaats: Regio Noord- en Midden Limburg

Een enorme piek aan overvallen de laatste weken in Noord- en Midden-Limburg is voor de politie Limburg-Noord aanleiding voor een nog intensievere aanpak van de problematiek. In dit kader is een persconferentie ingelast op vrijdagochtend om 11.00 uur op het regiobureau van de politie.

"De maat is vol", aldus korpschef Bryan Rookhuijzen. "Het is in het korps een topprioriteit geworden en er is inmiddels een pakket aan maatregelen beschikbaar voor de zeer korte termijn".

Wat deze maatregelen zijn werd tijdens de persconferentie nader toegelicht. Deze aanpak komt bovenop de intensievere surveillances en recherche-onderzoeken die in de districten Midden-Limburg, Venlo en Venray al gaande zijn.

De tien extra maatregelen voor roofbestrijding van de politie Limburg-Noord op een rij:


1. Er is een tiplijn roof bij de politie Limburg-Noord: 0800 - 2552552 (gratis).
2. Op risicotijden en op risicoplekken is de politie zoveel als mogelijk zichtbaar aanwezig.
3. In samenwerking met Hoofd Bedrijfschap Detailhandel en de Kamer van Koophandel organiseert de politie bijeenkomsten op 21 en 26 januari voor ondernemers in Roermond (Oranjerie) en Venray (De Witte Hoeve) om 19.00 uur. Er zullen er meer volgen.
4. De politie houdt crime-controle-acties; gerichte controles op voertuigen, personen en wapens.
5. De politie benadert actief tankstations, supermarkten en snackbars in de regio voor een preventie-check en geeft waar nodig aanvullende adviezen.
6. We maken daders duidelijk dat roof weinig buit en hoge straf oplevert.
7. De recherche-capaciteit van de politie Limburg-Noord wordt primair ingezet voor de opsporing van verdachten van overvallen en straatroven.
8. Na een incident worden er standaard meer opsporingsmiddelen ingezet, zoals buurtonderzoek en passantenonderzoek.
9. Er wordt vaker en sneller via de media de hulp ingeroepen van het publiek om verdachten te kunnen opsporen.
10. Na een incident geeft de wijkagent extra zorg en aandacht aan de omgeving van Plaats Delict.

De politie Limburg-Noord haalt met deze extra maatregelen alles uit de kast om de daders op te sporen en de berovingen te stoppen. Zij mobiliseert niet alleen operationele diensten, maar ook ondersteunende afdelingen zoals administratieve medewerkers leveren een bijdrage.

Vanzelfsprekend wordt zoveel mogelijk de hulp van het publiek ingeroepen en wordt samengewerkt met veiligheidpartners als gemeenten en het openbaar ministerie die deze aanpak volledig ondersteunen. Ook zal er meer samenwerking worden gezocht met ondernemers.

De insteek is meer berovingen voorkomen en hiermee de stijgende trend stopzetten. Als het toch gebeurt doet de politie er alles aan te helpen en het op te lossen.

"We gaan ze pakken", aldus Rookhuijzen, "maar dat kunnen we niet alleen".

Burgers en ondernemers worden nogmaals opgeroepen bij berovingen direct de politie te bellen via 112, het signalement, de vluchtroute en eventueel vervoersmiddel/kenteken zoveel mogelijk te onthouden, omstanders en getuigen te alarmeren en altijd aangifte te doen.

Verdachte situaties of tips kunnen gemeld worden via tiplijn roof: 0800 2 552 552 (gratis tiplijn).