Gemeente Utrecht

Utrecht krijgt digitaal meldpunt bijstandsfraude

Inwoners van Utrecht kunnen bijstandsfraude telefonisch of schriftelijk melden. Vanaf vandaag heeft de gemeente Utrecht ook een digitaal meldpunt: www.utrecht.nl/fraudemelden. Als mensen vermoedens hebben van bijvoorbeeld zwart werken, dan kunnen zij via internet tips doorgeven, al dan niet anoniem. Het team Handhaving van de gemeente bekijkt of deze tips voldoende aanleiding geven voor verder onderzoek.

Wethouder Marka Spit van Sociale Zaken: "Utrecht heeft een ruimhartig armoedebeleid met een groot aantal regelingen voor minima. Bijstandsfraude pakken we hard aan omdat uitkeringen bedoeld zijn voor mensen die het echt nodig hebben. Afgelopen jaar kwamen er ruim duizend tips binnen bij Sociale Zaken waarvan 15% van burgers. Via internet kan dat nu nog gemakkelijker."

De overige 85% van de tips verkrijgt Sociale Zaken via eigen onderzoek of via andere overheidsinstanties als de Belastingdienst of de politie. Een veel voorkomende vorm van misbruik is als mensen een uitkering ontvangen en andere inkomsten verzwijgen. Een ander voorbeeld van onrechtmatig gebruik is misbruik van de woonsituatie in geval van niet opgeven van samenwonen of verhuur van het opgegeven woonadres.

Om de melding voor de alerte burger makkelijker en zorgvuldig te maken heeft de gemeente een digitaal meldformulier ontwikkeld. Het gemeentelijke telefoonnummer om fraude te melden blijft bestaan. Tijdens kantooruren kunnen mensen bellen, eventueel anoniem, op 030 - 286 55 55. Schriftelijk melden kan bij Gemeente Utrecht, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ter attentie van het team Handhaving, Postbus 8029, 3503 SB Utrecht.



Gemeente Utrecht