Nationale Bank van Belgie


Beslissingen van de Raad van Bestuur van de ECB (naast de beslissingen ter bepaling van de rentetarieven)

Januari 2009

Operationele aangelegenheden

Verstrekking van liquiditeit in Zwitserse franc aan tegenpartijen van het Eurosysteem

Op 15 januari 2009 heeft de Raad van Bestuur, in overeenstemming met de Zwitserse Nationale Bank, besloten tot ten minste april 2009 door te gaan met de verstrekking van liquiditeit in Zwitserse franc (CHF) aan tegenpartijen van het Eurosysteem middels EUR/CHF-swaptenders met een looptijd van een week. Een gezamenlijk persbericht is op 16 januari 2009 gepubliceerd op de websites van de ECB en de Zwitserse Nationale Bank.

Advies betreffende wetgeving

Advies van de ECB betreffende Sloveense staatsgaranties

Op 19 december 2008 heeft de Raad van Bestuur, na een verzoek daartoe van het Sloveense Ministerie van Financiën, zijn goedkeuring gehecht aan een Advies betreffende de criteria en de voorwaarden voor het verlenen van een Staatsgarantie (CON/2008/88). Het Advies is beschikbaar op de website van de ECB.

Advies van de ECB betreffende Letse monetaire-beleidsinstrumenten

Op 19 december 2008 heeft de Raad van Bestuur, na een verzoek daartoe van Latvijas Banka, zijn goedkeuring gehecht aan een Advies betreffende monetaire-beleidsinstrumenten (CON/2008/89). Het Advies is beschikbaar op de website van de ECB.

Advies van de ECB betreffende Hongaarse maatregelen voor de productie en de distributie van bankbiljetten en munten en ter vermijding van valsemunterij

Op 22 december 2008 heeft de Raad van Bestuur, na een verzoek daartoe van Magyar Nemzeti Bank, zijn goedkeuring gehecht aan een Advies betreffende de productie en de distributie van bankbiljetten en munten en technische maatregelen ter vermijding van valsemunterij (CON/2008/90). Het Advies is beschikbaar op de website van de ECB.

Advies van de ECB betreffende toepassing op de Nationale Bank van België van regels voor beëindigingsvergoedingen

Op 22 december 2008 heeft de Raad van Bestuur, na een verzoek daartoe van het Belgische Ministerie van Justitie, zijn goedkeuring gehecht aan een Advies betreffende toepassing op de Nationale Bank van België van beperkingen van de beëindigingsvergoedingen aan uitvoerende bestuurders van beursgenoteerde vennootschappen (CON/2008/91). Het Advies is beschikbaar op de website van de ECB.

Advies van de ECB betreffende Sloveense staatsleningen

Op 22 december 2008 heeft de Raad van Bestuur, na een verzoek daartoe van het Sloveense Ministerie van Financiën, zijn goedkeuring gehecht aan een Advies betreffende de criteria en de voorwaarden voor het verlenen van een Staatslening (CON/2008/92). Het Advies is beschikbaar op de website van de ECB.

Advies van de ECB betreffende Gemeenschapswetgeving ten aanzien van grensoverschrijdende betalingen

Op 6 januari 2009 heeft de Raad van Bestuur, na een verzoek daartoe van de Raad van de Europese Unie, zijn goedkeuring gehecht aan een Advies betreffende een nieuwe verordening inzake grensoverschrijdende betalingen in de Gemeenschap (CON/2009/1), waardoor de Raad van Bestuur zijn goedkeuring geeft aan onder meer een lijst van geharmoniseerde codes die kunnen worden gebruikt voor het coderen van betalingen (boven ¤ 50.000) aan niet-ingezetenen ten behoeve van betalingsbalansstatistieken en aan een gemeenschappelijke methodologie voor het gebruik van deze codelijst. Het Advies zal te zijner tijd worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie en is in het Engels beschikbaar op de website van de ECB. De versies in de andere talen zullen te zijner tijd worden gepubliceerd op de website van de ECB.

Advies van de ECB betreffende Letse staatsgaranties

Op 7 januari 2009 heeft de Raad van Bestuur, na een verzoek daartoe van het Letse Ministerie van Financiën, zijn goedkeuring gehecht aan een Advies betreffende staatsgaranties voor bankleningen (CON/2009/2). Het Advies is beschikbaar op de website van de ECB.

Advies van de ECB betreffende Sloveense kapitaalinvesteringen door de staat

Op 8 januari 2009 heeft de Raad van Bestuur, na een verzoek daartoe van het Sloveense Ministerie van Financiën, zijn goedkeuring gehecht aan een Advies betreffende de voorwaarden van kapitaalinbrengen door de staat en debt to equity swaps krachtens de Wet houdende overheidsfinanciën (CON/2009/3). Het Advies is beschikbaar op de website van de ECB.

Statistieken

Gegevens voor de analyse van ontwikkelingen in overheidssalarissen

Op 19 december 2008 heeft de Raad van Bestuur, na nota te hebben genomen van een door het Comité Statistieken opgesteld rapport betreffende de gegevens die moeten worden gebruikt voor de analyse van loonsverhogingen onder de verantwoordelijkheid van overheden van het eurogebied, zijn steun uitgesproken voor regelmatige ramingen door nationale statistische instellingen van de werkgelegenheid bij de overheid, bij voorkeur uitgedrukt in full-time equivalents (fte's), als onderdeel van de nationale kwartaalrekeningen per sector.

ECB-Verordening betreffende statistieken met betrekking tot lege financiële instellingen

Op 19 december 2008 heeft de Raad van Bestuur zijn goedkeuring gehecht aan een Verordening houdende statistieken betreffende de activa en passiva van lege financiële instellingen die securitisatietransacties verrichten (ECB/2008/30). De Verordening zal binnenkort worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie en op de website van de ECB.

ECB-Richtsnoer betreffende monetaire statistieken en statistieken inzake financiële instellingen en markten

Op 19 december 2008 heeft de Raad van Bestuur zijn goedkeuring gehecht aan een Richtsnoer tot wijziging van Richtsnoer ECB/2007/9 betreffende monetaire statistieken en statistieken inzake financiële instellingen en markten (herschikking) (ECB/2008/31). Het Richtsnoer zal te zijner tijd worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie en op de website van de ECB.

ECB-Verordening betreffende de balans van de sector monetaire financiële instellingen

Op 19 december 2008 heeft de Raad van Bestuur zijn goedkeuring gehecht aan een Verordening met betrekking tot de balans van de sector monetaire financiële instellingen (herschikking) (ECB/2008/32). De Verordening zal te zijner tijd worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie en op de website van de ECB.

Corporate governance

ECB-Besluit betreffende aangelegenheden met betrekking tot de toetreding van Národná banka Slovenska tot het Eurosysteem

Op 31 december 2008 heeft de Raad van Bestuur zijn goedkeuring gehecht aan een Besluit betreffende de storting van kapitaal, de overdracht van externe reserves en de bijdrage aan de reserves en voorzieningen van de Europese Centrale Bank door Národná banka Slovenska (ECB/2008/33). Het Besluit zal te zijner tijd worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie en op de website van de ECB.

Overeenkomst ten aanzien van de vordering van Národná banka Slovenska krachtens artikel 30.3 van de Statuten van het ESCB

Op 31 december 2008 hebben de ECB en Národná banka Slovenska een Overeenkomst gesloten houdende de vordering toegekend aan de Národná banka Slovenska door de Europese Centrale Bank krachtens artikel 30.3 van de statuten van het Europees Stelsel van centrale banken en van de Europese Centrale Bank. De Overeenkomst zal te zijner tijd worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie en op de website van de ECB. back to top