vrijdag, januari 16, 2009

Leefbaar Rotterdam is tegen verkoop aandelen Eneco

Leefbaar Rotterdam heeft gisteravond tijdens de commissievergadering aangegeven tegen de verkoop van de aandelen van Eneco te zijn. De gemeente Rotterdam is de grootste aandeelhouder. Leefbaar Rotterdam waarschuwt bij verkoop van de aandelen voor nog hogere energieprijzen.

Eneco
De verschillende aandeelhouders van Eneco zijn allemaal gemeenten. De gemeente Rotterdam is met 31% van de aandelen de grootste aandeelhouder. Door de zogenaamde Splitsingswet is Eneco verplicht om het bedrijf op te splitsen in een leveringsbedrijf en een netbeheerder. Deze laatste is verantwoordelijk voor de aansluiting, de meter en het transport van de energie. Volgens de nieuwe wet moet het netbeheer in handen van de overheid blijven. Het leveringsbedrijf (de verkoper van de energie) mag verkocht worden aan de marktsector.

Leefbaar Rotterdam wil lagere energieprijzen
Alle partijen, behalve VVD en CDA, gaven gisteren aan het leveringsbedrijf niet te willen verkopen. Het stadsbestuur, dat eerder voorstelde de aandelen te verkopen, beraadt zich nu over het standpunt van de partijen.

Leefbaar Rotterdam is tegen verkoop van de aandelen omdat zij liever ziet dat de prijzen van energie dalen. Nu zijn de prijzen te hoog. Eneco maakt hier veel winst mee, wat betekent dat de mensen eigenlijk te veel betalen voor hun energie. Bij verkoop van de aandelen, kun je als aandeelhouder geen invloed meer uitoefenen op de prijs. Nu vindt er, door de onnodig hoge energietarieven, dus zelfverrijking van de energiebedrijven plaats. De overheid, dankzij haar aandeelhouderschap, doet hier aan mee. En dat, terwijl de overheid juist betaalbare energie zou moeten regelen.
Tot slot is energie een primaire levensbehoefte; Eneco is een nutsbedrijf dat in handen moet blijven van de overheid.

Door frans groenspaan op 2009 01 16