Gemeente Den Helder

Duidelijkheid over financile positie burgemeester Hulman op: 2009-01-16

De wethouders van het college van b&w van Den Helder vinden dat er een onwerkbare situatie is ontstaan voor het verdere politiek functioneren van burgemeester Hulman. Aanleiding hiervoor zijn de uitkomsten uit een onderzoek naar de financiële positie van burgemeester Hulman. Dit onderzoek was nodig om tot definitieve besluitvorming met de raad te komen om de heer Hulman te helpen bij zijn woonlastenproblematiek. Dit onderzoek wijst echter uit dat het bruto gezinsinkomen van burgemeester Hulman op jaarbasis EUR 30.000,- hoger is dan bekend was op 15 december 2008. Op die datum besloot het college namelijk de burgemeester een vergoeding te geven voor zijn woonlasten in Rotterdam. Nu, naderhand, is duidelijk wat de financieringswijze van het appartement in Spanje is en dat de heer Hulman een wachtgeld van de gemeente Rotterdam krijgt, alsmede een ABP-uitkering ontvangt. Het gegeven dat burgemeester Hulman het college te laat en onvolledig heeft geïnformeerd over deze feiten nemen de wethouders hoog op.

Voorts zijn de wethouders van mening dat het totale gezinsinkomen van de burgemeester, in verhouding tot de betreffende woonlasten zoals die nu blijkt uit het feitenonderzoek van Deloitte, een aanvraag met betrekking tot tegemoetkoming woonlasten, niet rechtvaardigt. Na heroverweging van het besluit van 15 december 2008 hebben de wethouders op 15 januari 2009 besloten het besluit in te trekken.

Het persoonlijk functioneren van burgemeester Hulman is tot nu toe geen punt van discussie geweest. Maar door het onvolledig en te laat informeren van het college over zijn financiële huishouding is een politiek onwerkbare situatie ontstaan. De wethouders menen dat het gezag van hun burgemeester danig is aangetast.

Tot aan behandeling van dit dossier in de raad van 19 januari aanstaande zullen de wethouders geen nadere mededelingen doen.