Politie Brabant-Noord

Politie controleert in wijk, één aanhouding

's-Hertogenbosch, 16-01-2009

De politie heeft samen met wijkbewoners op 16 januari 2009 tussen 18.00 - 22.00 uur een controles gehouden in de wijken De Pettelaar en de Aawijk. Daarbij heeft de politie een aanhouding verricht voor het negeren van een stopteken.

De controles maken onderdeel uit van het najaarsoffensief woninginbraken. In het kader van de campagne 'Samen tegen Inbrekers' zijn bij deze controle burgers betrokken. Zij informeren hun wijkgenoten over het doel van de controle en leggen uit hoe burgers kunnen helpen de inbrekers een halt toe te roepen. In totaal werden 157 voertuigen gecontroleerd. Een 39-jarige Bosschenaar negeerde op de Pettelaarseweg een stopteken. Hij kon dankzij aanwijzingen van getuigen aangehouden worden in de Haydenstraat. De Bosschenaar reed een agent bijna omver en ook een fietser werd bijna van de weg gereden. Bij de aanhouding trof de politie een mes bij de man aan. Onderzocht wordt of de man onder invloed reed. Hij is ingesloten.

Waarom deze wijk

In de wijk Zuid is de afgelopen maand zeven maal ingebroken. In 2008 is in totaal 48 keer ingebroken.

Het offensief

Inbrekers blijken vooral in de donkere maanden, als de avonden vroeg vallen, toe te slaan. De politie is de komende maanden dan ook extra alert op woninginbrekers. Dit omvat onder andere het extra in de gaten houden van de bij de politie bekende inbrekers en het houden van extra surveillances in wijken waar veel wordt ingebroken.

Oproep aan inwoners

De politie doet een oproep naar alle inwoners om te helpen bij het voorkomen van woninginbraken. Bewoners worden opgeroepen verdachte personen, vreemde autos of situaties die zij niet vertrouwen direct te melden bij de politie via 0900-8844. Daarnaast kunnen burgers preventieve maatregelen nemen zoals het zorgen voor degelijk hang- en sluitwerk en de woning goed afgesloten achterlaten als zij weggaan. Voor burgers is een speciale website opgericht: www.samentegeninbrekers.nl. Hierop kan men terecht voor meer informatie over de verschillende politieacties, het nemen van preventiemaatregelen en nieuws rondom het offensief woninginbraken.

Bij de controle in de wijken Aawijk en De Pettelaar werden 15 politieagenten ingezet, waaronder een aantal politievrijwilligers. Bij deze controle waren in totaal vijf burgers betrokken. Een preventiemedewerker was aanwezig om geinteresseerden ter plekke meer informatie te geven over preventiemaatregelen. De komende maanden houdt de politie meer van dergelijke controles in de regio Brabant-Noord.