Ingezonden persbericht


www.ea.nl

PERSBERICHT- Driebergen, 14 januari 2009

EA: Ook Gaza heeft gebed nodig

Elk jaar wordt overal op de Nationale Gebedsdag gebeden voor Israel en het Midden-Oosten. Toch roept de Evangelische Alliantie alle deelnemers aan die dag op om dit jaar extra aandacht te besteden aan dit onderwerp. De EA onderstreept hiermee de oproep van de World Evangelical Alliance om tijdens de gebedsweek voor het conflict in Gaza te bidden. Hoewel ook evangelische christenen uiteenlopende visies kunnen hebben op Israel, delen zijn een bijzondere verbondenheid met het Joodse volk en bidden ze voor recht en vrede in het Midden-Oosten.

Gebed overstijgt verschillen
"Juist het feit dat de problemen rond Gaza zo complex en onoplosbaar lijken moet een prikkel zijn om ervoor te bidden" zegt Arnold van Heusden, directeur van de Evangelische Alliantie. "Net zo goed als het een misverstand is dat je alleen voor Israel zou kunnen bidden op het moment dat je het politiek met hun eens bent. Het gebed overstijgt verschillen en is een belijdenis dat het uiteindelijk God is de geschiedenis in zijn hand heeft."

Nationale Gebedsdag en Week van Gebed
Op zaterdag 17 januari komen christenen uit allerlei kerken in twaalf steden samen om te bidden. Gebedsonderwerpen zijn: de vervolgde kerk, nood in de wereld, jeugd & gezin, politiek & samenleving, stad & regio en Israel en het Midden-Oosten. De EA hen op dit jaar extra aandacht aan het gebedsblok voor Israel te besteden. Concreet kan er bijvoorbeeld gebeden worden voor recht en vrede in het Midden-Oosten, de slachtoffers aan de kant van Israel en de Palestijnen en de (minderheids)positie van christenen in zowel de Palestijnse gebieden als Israel. De EA hoopt dat er ook tijdens de Week van Gebed (18-25 januari) meer aandacht zal zijn voor gebed voor de situatie in het Midden-Oosten. Tijdens deze week zijn er in honderden plaatsen in Nederland interkerkelijke gebedsbijeenkomsten en bidden christenen aan de hand van gebedsfolders thuis of in groepsverband mee.