Vlaamse Overheid

Antwerpen in Melsbroek

Diaboloproject: asverschuiving E19 richting Antwerpen in Melsbroek

Vlaamse overheid

woensdag 14 januari 2009

Vanaf zaterdag 17 januari 2009 wordt het verkeer op de E19 richting Antwerpen ter hoogte van het op- en afrittencomplex van Melsbroek langs een tijdelijk tracé over de middenberm omgeleid. Er worden werkzaamheden uitgevoerd door Infrabel, dat in het kader van het Diaboloproject een spoortunnel onder het op- en afrittencomplex zal bouwen. Tijdens de werkzaamheden, die zullen duren tot en met maart 2010, zal er een snelheidsbeperking gelden van 70 km/u. De eerste dagen wordt vertraagd verkeer verwacht als gevolg van de nieuwe situatie, maar verder zal er weinig hinder zijn. Alle verkeersbewegingen blijven mogelijk, en het verkeer zal over de hele lengte van de asverschuiving drie rijstroken kunnen gebruiken. De asverschuiving zal ongeveer anderhalve kilometer lang zijn. De asverschuiving van de op- en afrit van de E19 vanuit Brussel, die al sinds oktober 2008 ingesteld is, zal in voege blijven tot april 2009.

De snelheidsbeperking van 70 km/u op het tijdelijke tracé van de E19 richting Antwerpen wordt ingesteld om de veiligheid van de weggebruikers te verzekeren ter hoogte van de asverschuivingen van en naar de huidige middenberm. Er zullen ook vluchthavens voorzien worden die gebruikt kunnen worden in geval van pech of nood van de weggebruikers.

Ter hoogte van de werkzaamheden aan de op- en afrit voor verkeer vanuit Brussel blijft ook een snelheidsbeperking gelden, omdat het tijdelijke tracé een iets scherpere bocht maakt dan de permanente op- en afrit. Ook die werkzaamheden zijn nodig met het oog op de bouw van de nieuwe spoortunnel.

De overzichtsplannen in bijlage dienen ter verduidelijking.

Ondertussen wordt er al enkele maanden druk gewerkt op de middenberm van de E19 tussen Brussel en Mechelen. Daar komen de nieuwe spoorlijnen die Brussel-Nationaal zullen verbinden met Brussel-Schaarbeek, enerzijds, en Mechelen, anderzijds. De spoorlijnen zouden volgens de huidige planning half 2012 klaar moeten zijn.

Naast de werkzaamheden aan de nieuwe spoorinfrastructuur, zal Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant het verkeersknooppunt van de E19, de Luchthavenlaan en de Haachtsesteenweg verbeteren. Dit zal gebeuren in het kader van START, het Strategisch Actieplan voor de Reconversie en Tewerkstelling in de luchthavenregio. Een van de doelstellingen van START is om het verkeer in de luchthavenregio vlotter te maken.

De verkeerssituatie aan het verkeersknooppunt zal vlotter en veiliger gemaakt worden met extra op- en afritten, een viaduct en een compleet nieuw fietstraject. Die werkzaamheden zullen echter ten vroegste in juni 2009 impact hebben op het verkeer.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Anton De Coster, communicatieverantwoordelijke Tel: 02 257 23 00
Fax: 02 257 23 80
Email: wegen.vlaamsbrabant@vlaanderen.be

Bijlagen:


* Overzichtsplannen (WORD DOCUMENT, 4110 KB)