Ingezonden persbericht


Leidse Jazzweek

Grote kick off met Chris Barber

Jazzlegende Chris Barber zal op 17 januari 2009 het spits van de Leidse Jazzweek afbijten. Met maar liefst elf muzikanten zal The Big Chris Barber Band in Four Reasons de toon zetten voor ruim een week hoogstaand jazzvermaak, waar ook onder andere Rita Reys haar opwachting zal maken.

De Britse jazztrombonist en bandleider Chris Barber wordt gezien als één van de grondleggers van de Londense jazzscene. Op negentienjarige leeftijd richtte hij zijn eerste Barber New Orleans band op. Vervolgens formeerde hij in 1953 met Monty Sunshine, Lonnie Donegan en Pat Halcox The Chris Barber's Jazzband, die uitgroeide tot de meest succesvolle traditionele jazzband ooit.

De band heeft in de loop der jaren verschillende formaties gekend. Stuk voor stuk leverden muzikanten hun eigen bijdragen die telkens weer voor een nieuw geluid zorgden. Niet zo gek dus dat de band evolueerde tot de Chris Barber Jazz and Blues Band die garant stond voor een unieke en onmiskenbare mix van blues en jazz. De muziek van Chris Barber en zijn band is dan ook van grote invloed geweest op de jazzscene in de jaren 50 en de blues en rock in de jaren 60. Grote namen als The Beatles, The Rolling Stones, Eric Clapton - en vermoedelijk duizend andere muzikanten - lieten zich door hem inspireren.

Sinds 1949 heeft de band meer dan 10.000 concerten gegeven en opnames gemaakt. Aan het einde van 2001 breidde de band zich uit met drie extra leden en vormden zij de huidige The Big Chris Barber band met maar liefst elf muzikanten. Door alle wisselingen en formaties door bleef één man altijd een rotsvaste factor in de band, de multi-instrumentalist Pat Halcox. Barber en Halcox spelen al sinds 1954 samen en vormen hiermee de langste partnership in de geschiedenis van de jazz.

Na bijna zestig jaar als bandleider weet Chris Barber zich nog steeds te vernieuwen. Met zijn elf man sterke formatie heeft hij zijn repertoire uitgebreid met muziek van Duke Ellington en Louis Russel. Het Leidse jazzpubliek wordt getrakteerd op traditionele jazz in de breedste zin van het woord: big bandjazz, soul, swing, blues, soms wat stevige jazzrock en natuurlijk zullen ook de klassiekers op deze avond niet ontbreken.

Kaarten voor The Big Chris Barber Band zijn in Leiden bij platenmaatschappij Velvet (Nieuwe Rijn 34) te bestellen of online bij Easyticket via de website www.leidsejazzweek.nl. Op de website van Easyticket staat tevens waar de kaarten nog meer in Nederland te koop zijn. De kaarten kosten E 32,50 per stuk en zijn geldig op zaterdag 17 januari 2009 tijdens de Leidse Jazzweek, in de Four Reasons aan de Lange Mare 43, Leiden. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur. Er is geen voorprogramma. Er zijn bij dit concert uitsluitend zitplaatsen beschikbaar.

Op de website www.leidsejazzweek.nl is de volledige programmering van het festival te vinden en de kaartverkoop van de overige optredens. Daarnaast wordt op de website ook het programma van de kroegentocht bekend gemaakt en zijn er updates en toevoegingen aan het programma te vinden. Op de programmering staan namen als Zuco 103, Club des Belugas, Candy Dulfer, Rita Reys, Giovanca, Hans Dulfer, Young Sinatras, Carel Kraayenhof, Gare du Nord en vele anderen.

The Chris Barber Band, 17 januari 2009 van 20.30 tot 23.00 uur, Four Reasons Leidse Jazzweek 21 januari t/m 25 januari 2009

Noot voor redacties: