European Union



Brussel, 16 januari 2009

European Border Breakers Awards eren Europese beginnende artiesten in tv-show op het EuroSonic Noorderslag Festival, Groningen (NL)

De European Border Breakers Awards (EBBA's) van 2009 zijn verleend in een spectaculaire tv-show op de eerste avond van het EuroSonic Noorderslag Festival in Groningen (Nederland), in aanwezigheid van Europees Commissaris Ján Figel', talrijke vip's en 1200 bezoekers. Deze prijsuitreiking, met live optredens van vijf van de tien winnaars en de speciale gasten Gabriel Rios en het Jools Holland Rhythm & Blues Orchestra, zal in heel Europa worden uitgezonden.

Door deze prijsuitreiking verleent de Europese Commissie, in samenwerking met de European Broadcasting Union (EBU), een vorm van erkenning aan beginnende Europese artiesten en groepen die over de nationale grenzen heen succes hebben. Tegelijkertijd vestigen de prijzen de aandacht op de rijkdom en verscheidenheid van de Europese muziekwereld, en de creativiteit en de innovatieve bijdrage van deze sector, en bevorderen deze.

''De bekroonde artiesten en de dynamische teams die hen ondersteunen laten zien hoeveel creativiteit en talent en zakelijke knowhow er in Europa te vinden is'', verklaarde Ján Figel', Europees Commissaris voor onderwijs, opleiding, cultuur en jeugdzaken. "De culturele sector, inclusief de muziekindustrie, is een belangrijke bron van nieuwe werkgelegenheid en turnover, en de EU moet ervoor zorgen dat dat zo blijft, door het potentieel van de creatieve sectoren in Europa te stimuleren. Dat kunnen we onder andere doen door een verband te leggen tussen creativiteit en innovatie enerzijds en zakelijk inzicht en ondernemerschap anderzijds; en deze EBBA-prijzen zijn daar een voorbeeld van.''

De show zal door de Nederlandse nationale tv-omroep (NOS) op zaterdag 17 januari om 20.15 uur CET worden uitgezonden. De show zal daarna ook elders in Europa te zien zijn, via het EBU-netwerk van Europese tv- en radiozenders.

De show werd gepresenteerd door de bekende Britse tv-persoonlijkheid Jools Holland, en omvatte optredens van vijf van de tien winnaars: Lykke Li (Zweden), Cinema Bizarre (Duitsland), Kraak & Smaak (Nederland), Ida Corr (Denemarken) en AaRON (Frankrijk) en van speciale gasten: EBBA-winnaar van 2007 Gabriel Rios (België), die zijn hit "Broad Daylight" zong, en het Jools Holland Rhythm & Blues Orchestra.

De winnaars van de European Border Breakers Awards van dit jaar zijn: Adele (Verenigd Koninkrijk) - "19"
Alphabeat (Denemarken) - "Alphabeat"
AaRON (Frankrijk) - "Artificial Animals Riding on Neverland" Cinema Bizarre (Duitsland) - "Final Attraction" The Dø (Frankrijk) - "A Mouthful"
Kraak & Smaak (Nederland) - "Boogie Angst"
Ida Corr (Denemarken) - "One"
Lykke Li (Zweden) - "Youth Novels"
The Script (Ierland) - "The Script"
The Ting Tings (Verenigd Koninkrijk) - "We Started Nothing"

De European Border Breakers Awards vestigen de aandacht op de noodzaak om de Europese markten open te stellen voor Europese creativiteit en de mobiliteit van artiesten en hun werk binnen Europa en daarbuiten te stimuleren.

De prijzen worden gefinancierd door het EU-programma voor cultuur, dat ook de prijzen van de Europese unie voor moderne architectuur en voor cultureel erfgoed en de nieuwe prijs van de EU voor literatuur financiert.