Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Enkhuizen, 13 januari 2009

Ondertekening convenant door veiligheidsregio Noord-Holland Noord en crisispartners Kustwacht en KNRM

De voorzitter van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord, burgemeester Bruinooge van Alkmaar, ondertekent op zaterdag 17 januari als eerste het "Convenant voor samenwerking tussen veiligheidsregio's en crisispartners Kustwacht & Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij voor Search and Rescue en maritieme hulpverlening". Namens de Kustwacht ondertekent directeur Jankees Trimpe Burger en namens de KNRM directeur Roemer Boogaard.

De Kustwacht en de KNRM hebben vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Wet Veiligheidsregio's een convenant voorbereid, waarin op heldere wijze afspraken gemaakt worden tussen de Veiligheidsregio en de Kustwacht en KNRM over de dienstverlening door deze crisispartners op het gebied van Search and Rescue (SAR) en maritieme hulpverlening, zowel voor de voorbereidings-, repressie- en nazorgfase van dit rampenbestrijdingsproces.

Dit convenant heeft volledige aansluiting bij de principes die door het landelijke project Waterrand zijn geformuleerd en het wetsvoorstel Wet Veiligheidsregio's. In overeenstemming met de aanbeveling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksaangelegenheden is gekozen voor een uniform afsprakenkader, waarin tevens ruimte wordt geboden voor het maken van regiogebonden vervolgafspraken. Op het niveau van het Veiligheidsberaad heeft afstemming plaatsgevonden vanwege het bovenregionale karakter van de incidentbestrijding op het water. Dit convenant wordt dan ook ondersteund door zowel het project Waterrand als het Veiligheidsberaad.

Directeur Boogaard van de KNRM verwacht nog in dit jaar met de 16 veiligheidsregio's, waarbij de Kustwacht en de KNRM momenteel al de SAR taak invullen, eenzelfde convenant te kunnen tekenen.

Naast de ondertekening van het convenant, opent Trimpe Burger, directeur Kustwacht, het nieuwe boothuis van reddingstation Enkhuizen. Op het terrein van de Compagnieshaven, direct aan het Krabbersgat, is in de afgelopen maanden een boothuis met bemanningsverblijf gebouwd en een inpandige haven gegraven.

EINDE PERSBERICHT