Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht VU
13-1-2008

Calvijnweek op de Vrije Universiteit

Symposium over Calvinisme in Nederland

Calvinisme, de C-Factor van de Nederlandse cultuur is de titel van het symposium dat zaterdag 17 januari wordt georganiseerd door de Vrije Universiteit. De culturele betekenis van het calvinisme in Nederland staat hierbij centraal. Ook kan iedere deelnemer testen hoeveel calvisime er in hem of haar schuilt.

Rector Magnificus Lex Bouter opent het symposium. Twaalf interactieve workshops tonen diverse aspecten van het calvinisme: psalmen zingen, gedichten maken, een polygoonfilmpje uit 1959 en oude drukken bekijken. Uiteenlopende onderwerpen als literatuur, economie, pers, erfgoed en film passeren de revue, met als hoogtepunt de onthulling van het gerestaureerde borstbeeld van Calvijn. Onder meer VU hoogleraren Eep Talstra, Fred van Lieburg, Kees van der Kooi en Ewald Kooiman verlenen hun medewerking aan de dag. Ook auteur Mirjam van Veen van het onlangs verschenen boek Een nieuwe tijd, een nieuwe kerk is aanwezig. Het volledige programma staat op www.vupodium.nl.

Het symposium vindt plaats in het kader van het Calvijnjaar 2009. Op 10 juli 2009 is het vijfhonderd jaar geleden dat Johannes Calvijn als Jean Cauvin werd geboren in het Franse Noyon. Kerkhervormer Calvijn heeft een grote invloed gehad op de theologie en op de Europese politiek, cultuur en wetenschap. Calvijns geboortejaar wordt dan ook in heel Europa herdacht. De aftrap van het Calvijnjaar wordt verzorgd door de VU die van 12 tot en met 18 januari zijn betekenis voor wetenschap, politiek en cultuur centraal stelt.

De VU organiseert onder meer een expositie, een concert en een wandeling door Amsterdam in het kader van het Calvijnjaar. Meer informatie hierover is te vinden op www.vupodium.nl