Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht VU
16-01-2009

Conflict in Gaza en verkiezingen in Israël

Kieskompas Israël toch van start

Door het conflict in Gaza is de lancering van het Kieskompas voor de Israëlische verkiezingen ruim een week uitgesteld.

Op zaterdag 17 januari gaat Kieskompas Israël alsnog online!

Terwijl het gewapend conflict voortduurt maken Israëlische kiezers en partijen zich op voor de parlementsverkiezingen op 10 februari 2009. Israëlische kiezers staan voor een moeilijke keuze. VU-politicoloog André Krouwel en Asher Arian van het gerenommeerde Israel Democracy Institute (IDI) hebben daarom het complexe politieke landschap van Israël in kaart gebracht.

De 15 belangrijkste politieke partijen zijn in dit landschap geplaatst op basis van hun verkiezingsprogramma. Door het beantwoorden van 30 vragen over actuele politieke onderwerpen uit de Israëlische politiek wordt duidelijk welke partij het dichtst de eigen politieke standpunten benadert. Uiteraard worden ook over het conflict tussen de Palestijnen en de Israëliers vragen gesteld. Gebruikers kunnen zien tot welke concessies de Israëlische partijen bereid zijn voor vrede.

Het Kieskompas Israël is niet alleen interessant voor de Israëlische kiezers. Ook elders in de wereld worden de politieke ontwikkelingen aldaar nauwlettend gevolgd. Kieskompas is uitgevoerd in drie talen: het Hebreeuws, Engels en Nederlands. Zo kunnen ook Nederlanders en Engelstaligen kijken welke partij in Israël het dichtst in de buurt komt van hun politieke voorkeuren.

De verkiezingen op 10 februari zijn van groot belang voor het vredesproces in het hele Midden-Oosten en de wereldpolitiek. De strijd om het premierschap in Israël gaat vooral tussen de nieuwe leider van Kadima, Tzipi Livni, de centrumrechtse Likud-leider Benjamin Netanyahu en de sociaaldemocraat Ehud Barak. Met wie zullen Barack Obama en Hillary straks aan tafel zitten om het vredesproces vlot te trekken?

De Evangelische Omroep en het Reformatorisch Dagblad berichten regelmatig uitgebreid over de Israëlische verkiezingen en maken daarbij gebruik van de gegevens die het Kieskompas levert.

meer informatie:

www.refdag.nl/israelkiest

www.eo.nl/israel

www.kieskompas.nl