Dienstenbond CNV

Nieuws

16 januari 2009

Getronics doet eindbod bij cao-onderhandelingen

Op 23 december zijn de cao-onderhandelingen voortgezet. Het overleg was constructief maar het heeft niet tot een akkoord geleid. Uw werkgever is met een eindbod gekomen. Dit bod beantwoord niet geheel aan wat wij wilden bereiken, maar gezien de laatste ontwikkelingen in de markt vinden wij het toch de moeite waard dit aan u voor te leggen. Uiteindelijk hebben de leden het laatste woord, zij bepalen of we dit bod accepteren.

In 2008 zijn wij niet tot een akkoord gekomen met de werkgever. Struikelblokken waren de verschillen in looneis en loonbod en de aanpassing van de variabele beloning. Ondanks onze inzet daartoe is er over dat jaar geen cao gekomen. Eind 2008 heeft de werkgever aangegeven toch een cao te willen. Omdat wij nog steeds aanknopingspunten zagen, zijn wij in december gestart met het overleg

Opnieuw aan de onderhandelingstafel.
Op 9 december en 23 december hebben de onderhandelingen plaatsgevonden.. Punten van overleg waren vooral loonontwikkeling, variabele beloning en differentiatie in de loonlijnen. Aanvankelijk was er een groot verschil in vraag en aanbod. Maar we zijn na lange onderhandelingen er bijna uitgekomen. Bijna dus niet helemaal. Daarom heeft de werkgever een eindbod gedaan.

Dit bod komt in het kort op het volgende neer:
salarisverhoging volgens de matrix in de cao, waarbij in het hart van de matrix 2,6% komt te staan.
Eenmalige uitkering over 2008 van 0,75%, uitbetaald per 1 april 2009. Er komen nieuwe maxima voor de salarisschalen. Voor Getronics Consulting gaan de maxima met 2% omhoog, voor Getronics (overige) gaan de maxima met 8% naar beneden. Wel geldt voor de huidige medewerkers, dat deze aanpassing pas over vijf jaar van toepassing wordt.

Variabele beloning gaat uitbetalen vanaf 90% target. De zittende medewerkers behouden nog 2 jaar hun huidige regeling. Deze periode gebruikt de werkgever om iedereen boven de 90% te krijgen. Mocht dit niet lukken, dan gaan wij hierover opnieuw in overleg. Verlenging sociaal plan met drie maanden tot 1 april 2009

De volledige tekst van het eindbod vindt u in de bijlage onderaan dit nieuwsbericht.

Kaderoverleg
Dit eindbod is met onze kaderleden besproken. Hoewel er geen reden tot juichen is, bleek men gelet op alle ontwikkelingen in de markt toch positief te zijn
Aan de ene kant moeten we constateren, dat het loonbod op dit moment boven het marktgemiddelde ligt. De loonontwikkeling bij concurrenten zonder cao ligt lager. Daarnaast is er een compensatie gegeven over 2008. Daar staat tegenover dat de variabele beloningsregeling er niet beter op is geworden. Het wordt nu pas uitbetaald vanaf 90% van de target. Voor het zittende personeel zal dit pas gelden vanaf 2011. Ook is door werkgever toegezegd, dat ze er alles aan zullen doen om iedereen binnen de 90% te krijgen. Mocht dit de komende twee jaar niet lukken, dan gaat de werkgever opnieuw rond de tafel met de bonden.

Ook de aanpassing van de loonlijnen is niet voor iedereen gunstig, met name degenen die niet bij Getronics Consulting werken Maar de eerste vijf jaar geldt dit alleen voor nieuw personeel. Weigeren van dit bod zou betekenen dat we opnieuw een cao-loos jaar hebben. Dat maakt de positie van de vakbonden niet sterker, zeker als we kijken naar de onderhandelingen voor een nieuw sociaal plan en de komende integratie van KPN-medewerkers.
Gezien het bovenstaande willen we dit bod van de werkgever daarom ter stemming aan u voorleggen.

Informatie
Als u vragen heeft of meer informatie wilt, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Nico Passchier. Dat kan via mail: n.passchier@remove-this.cnvdibo.nl of
telefonisch: (055) 5772640

U mag deze tekst verspreiden, graag zelfs. Wijs uw collega's op de vele voordelen van het lidmaatschap van CNV Dienstenbond. Hoe meer leden we hebben, hoe sterker we staan. Én CNV Dienstenbond is de goedkoopste bond die bij Getronics aan de onderhandelingstafel zit. Niet-leden kunnen een informatiepakket aanvragen via telefoonnummer (023) 5651052.