Ingezonden persbericht


Persbericht, 16 januari 2009

ZIEKENHUIZEN STOPPEN FINANCIËLE GATEN MET ONBETAALDE STUDIEKOSTEN JONGE MEDISCH SPECIALISTEN

Steeds vaker weigeren ziekenhuizen de opleidingskosten voor assistenten in opleiding te betalen. Die eerder overeengekomen financiële vergoeding voor de bijna 5.000 AIOS gebruiken ziekenhuizen voor het dichten van gaten in hun eigen begroting. Dit signaleert de nieuwe NOV-voorzitter Dr. Jan van Mourik in zijn jaarrede (16 januari 2009) tijdens het Orthopedisch Jaarcongres in het Autotron te Rosmalen.

Dr. Van Mourik: "In Nederland krijgt elk ziekenhuis per assistent in opleiding tot specialist (AIOS) een fors bedrag. In 2008 varieert dit, afhankelijk van de grootte van het ziekenhuis en het aantal AIOS, van 108.000 tot 145.000 Euro (cijfers 2008). In dat bedrag is jaarlijks een behoorlijke post (6.000 Euro) gereserveerd voor zaken als het volgen van cursussen en de kosten van studieboeken. Het is dan ook onacceptabel, dat opleiders zo veelvuldig moeten vragen om vergoeding van deze kosten bij hun Raden van Bestuur. Worden deze kosten niet vergoed dan is hier zelfs sprake van "diefstal" van tientallen miljoenen Euro's. Zeker als die studiekosten worden aangewend om rammelende ziekenhuisbegrotingen rond te krijgen." Het niet langer vergoeden van de noodzakelijke opleidingskosten staat ook haaks op de afspraken die zijn vastgelegd in het speciale fonds voor assistenten in opleiding. Dit fonds, opgericht na intensief onderhandelen tussen ministerie van VWS, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en de Orde van Medisch Specialisten, is het resultaat van de invoering van de zogeheten DBC-structuur. Dr. Van Mourik signaleert dat er straks ook een structureel tekort aan orthopeden ontstaat. Op 1 januari 2008 waren er 281 AIOS bij de orthopedie in opleiding. Tot voor kort kon de orthopedie jaarlijks 50 AIOS aannemen. Voor 2009 is dit nog slechts 34. Zo is nu al duidelijk dat het noodzakelijk minimum aantal van 1.100 orthopedisch chirurgen in 2012 niet wordt gehaald. Daarnaast stijgt door demografische ontwikkelingen het aantal Nederlanders met artrose tot 2020 met ruim 37%. Tevens neemt het absolute aantal patiënten met een heupfractuur tot 2025 toe met 40% tot 24.000. Ontwikkelingen die een aanzienlijk groter beroep gaan doen op de (gespecialiseerde) orthopedische zorg dan is geraamd door de Haagse rekenmeesters.

Sinds kort stimuleert de overheid terecht sporten en bewegen in de strijd tegen obesitas en andere chronische ziekten. Van Mourik: "Dezelfde overheid zou zich moeten realiseren dat orthopedisch chirurgen bij uitstek specialisten zijn die zorgen voor een leven lang beweging. Ook daarom is het onbegrijpelijk, dat het ministerie, gevoed door het Capaciteitsorgaan, het aantal op te leiden assistenten orthopedie zo laag stelt."

Nederlandse Orthopaedische Vereniging
Drs C.R. van der Togt, directeur
Bruistensingel 128
5232 AC 's Hertogenbosch
tel bureau; 073 700 34 10
mobiel ; 0653520802
fax bureau; 073 700 34 19
e-mail; nov@orthopeden.org
web; www.orthopeden.org