Eerste lammetjes geboren bij Schaapskooi Mergelland


EPEN, 20090111 -- Het winterse weer van de afgelopen dagen levert mooie plaatjes op, maar het is ook hard werken voor schaapsherder Ger Lardinois en zijn vrouw Elies. De schapen van de schaapskooi Mergelland kunnen de kou goed trotseren met hun dikke wollen vachten. Maar de hoogdrachtige ooien kunnen met al die sneeuw wel wat extra krachtvoer gebruiken. De ooien worden dagelijks bijgevoerd, en dat betekent uren extra werk voor de herder. Want normaliter is er in deze tijd nog voldoende gras voor de schapen.

Vanaf begin januari zijn alle 700 ooien naar de schaapskooi gegaan om - in de periode van januari t/m maart - hun lammeren te krijgen. Op 3 en 4 januari werden de ooien geschoren. Net als mensen trekken de ooien als het ware hun jas uit als ze naar binnen gaan.

De eerste lammetjes zijn inmiddels geboren. De komende weken verwachten de schaapherders nog ruim 800 lammetjes.

Voor nieuwsgierigen die de lammetjes willen bezoeken of een bevalling willen meemaken, houdt Schaapskooi Mergelland iedere zaterdag en zondag van 3 januari t/m 29 maart 2009 (van 11.00 tot 17.00 uur) lammetjesdagen. Met een beetje geluk maakt de bezoeker zelf de geboorte van een lammetje mee.
De herberg is open tijdens de lammetjesdagen en er worden leuke schapenwolproducten verkocht. De schaapskooi is in Epen, Julianastraat 43 (aan de weg van Epen naar Slenaken) in Zuid-Limburg.

De oudere lammeren vermaken zich nu prima in de sneeuw. Zij hoeven alleen voor zichzelf te zorgen en hebben het gemakkelijker dan de hoogdrachtige ooien. Zij blijven in de winter buiten, wat prima kan met hun "winterjassen". Maar natuurlijk gaat de herder dagelijks kijken of alles in orde is. Zwakke dieren worden dan alsnog naar binnen gehaald.
Ook de rammen brengen de winter buiten door. Zij genieten nu van een welverdiende rust, want het dekseizoen begint pas weer in augustus.
Meer informatie op www.schaapskooimergelland.nl





ingezonden persbericht