NCRV

Het Wassende Water

Het Wassende Water opnieuw op de buis

Zondag 18 januari 2009

19.20 uur, Nederland 2

Hitserie van weleer met Kitty Courbois en Tom Hoffman

De achtdelige NCRV-serie Het Wassende Water, die met 6 miljoen kijkers alle Nederlandse kijkcijferrecords verbrak, wordt vanaf zondag 18 januari opnieuw uitgezonden op Nederland 2. De hoofdrollen worden vertolkt door Thom Hoffman, Kitty Courbois en Sjoerd Pleijsier. Daarnaast zijn in belangrijke bijrollen Joost Prinsen, Will van Kralingen en Hans Dagelet te zien.

De serie speelt zich af in de Lopikerwaard anno 1900, waar de welgestelde boerenfamilie Beijen de hoeve âWatersnoodtâ beheert. Het leven is vol regelmaat, maar op de achtergrond is er altijd het grote gevaar van overstromingen. Daarbij zijn de angst voor het onbekende en de dreigende toorn van God voortdurend voelbaar. De dominee kan het niet voldoende benadrukken: âDe straf zal komen en de dijken zullen breken.â Dat laatste blijkt geen loos dreigementâ¦

Gieljan Beijen (Thom Hoffman) is een stuurse, zwijgzame jongeman, die in opstand komt tegen zijn protestantse opvoeding. Eerst gehoorzaamt hij nog aan de strenge stem van zijn moeder, boerin Thera (Kitty Courbois). Hij laat zijn grote liefde Nelia in de steek en trouwt met de stille, rijke boerendochter Aaigie, terwijl hij niet van haar houdt. Als Aaigie sterft in haar eerste kraambed, verkoopt hij uit onvrede en verdriet al zijn bezit. Gieljan vertrekt, maar keert terug op het moment dat een watersnood dreigt.