Elfstedentocht in Oorlogstijd

18 januari t/m 7 juni 2009

Tijdens de tocht is het verboden te demonstreren of om volksliederen te zingen. De Duitse bezetting veroorzaakt bovendien problemen op het gebied van vervoer en huisvesting. Er rijden minder treinen en veel hotels zijn in beslag genomen door de Duitsers. Deze situatie kenmerkt de Elfstedentocht van 1941 en vormt een van de onderwerpen in de tentoonstelling Elfstedentocht in Oorlogstijd, die het Fries Museum / Verzetsmuseum Friesland van 18 januari tot en met 7 juni 2009 presenteert. Aanleiding is het 100-jarig bestaan van de Vereniging De Friesche Elf Steden in 2009. Centraal thema in de presentatie is de invloed van de Tweede Wereldoorlog en de bezetter op het verloop en de organisatie van de twee Elfstedentochten die in 1941 en 1942 verreden zijn.

Op 2 januari 1909 werd de eerste officiële Elfstedentocht verreden. Op 15 januari van datzelfde jaar werd ook de `Vereniging De Friesche Elf Steden' opgericht. De tentoonstelling Elfstedentocht in Oorlogstijd vertelt het specifieke verhaal van de Elfstedentochten in de context van de Tweede Wereldoorlog. Vlak voor het uitbreken van de oorlog vond op 30 januari 1940 een barre Elfstedentocht plaats. Tijdens de oorlog is de tocht twee maal verreden. Op 6 februari 1941 won Auke Adema uit Franeker, op 22 januari 1942 won Sietze de Groot uit Weidum. Het is de enige keer in de geschiedenis van de tocht dat er drie Elfstedentochten op rij zijn verreden. Wat waren de specifieke omstandigheden waaronder deze tochten plaatsvonden? Maar vooral, wat was de invloed van de oorlog en van de bezetter, nazi-Duitsland, op het verloop en de organisatie van deze tochten?

Elfstedentocht in Oorlogstijd geeft een kernachtige schets van de relatie tussen nazi-Duitsland en sport en behandelt in het kort hoe in Nederland en Friesland sport in oorlogstijd plaatsvond, inclusief de nationaal-socialistische sportopvattingen die hier leefden.

Aan de hand van filmbeelden, foto's, krantenartikelen en Elfstedentocht-relikwieën krijgt de bezoeker vanuit het perspectief van de oorlog bijzondere wetenswaardigheden en ins en outs over de oorlogstochten. Zo bezoeken Duitse autoriteiten de tocht van 1941 en zijn onder de indruk van de kracht en het doorzettingsvermogen van de schaatsers. Tijdens de Elfstedentocht van 1942 is de schaarste van de oorlog duidelijk voelbaar. In ruil voor een bed moet de schaatser voedselbonnen en/of eten meebrengen naar het logeeradres.