Huizinga naar waterprojecten in Jakarta en Banda Aceh

Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat brengt van 18 januari tot en met 23 januari een bezoek aan Indonesië. Huizinga bezoekt achtereenvolgens in de regio Banda Aceh en de hoofdstad Jakarte diverse waterprojecten die zich richten op kustverdediging, overstromingsproblematiek in dichtbevolkte steden, drinkwater, sanitatie en klimaatverandering. De staatssecretaris wordt tijdens haar reis vergezeld door een delegatie van gedeputeerden, waterschaps- en lokale bestuurders.

Huizinga laat zich in Banda Aceh informeren over de wederopbouwprojecten die zijn opgezet na de verwoestende tsunami in Zuidoost-Azië. Vier jaar na dato zijn de gevolgen van de overstroming nog steeds te zien. De staatssecretaris krijgt een toer langs diverse projecten waarbij kustbescherming en sanitatie de hoofdrol spelen. Ook is zij in Aceh aanwezig bij de ondertekening van een langdurige samenwerkingovereenkomst tussen waterbedrijven uit Nederland en Aceh. In Jakarta overhandigt de staatssecretaris een drijvende bulldozer voor baggerwerkzaamheden in smalle kanalen, zodat deze tijdens de regentijd minder snel overlopen.

Het bezoek staat in het teken van de Nederlands-Indonesische samenwerking en kennisuitwisseling op het gebied van waterbeheer- en governance en klimaatverandering. Deze samenwerking is na de tsunami tussen beiden landen geïntensiveerd. Zo was het ministerie van Verkeer en Waterstaat betrokken bij de renovatie van de haven van Banda Aceh en ondersteunt het KNMI Indonesische collega's bij het analyseren van klimaatveranderingen. Ook waterexperts uit het Nederlandse bedrijfsleven en van kennisinstituten zijn actief betrokken bij de wederopbouw van Banda Aceh en bij het vinden van oplossingen voor de door overstromingen geteisterde stedelijke regio's. Huizinga wil tijdens haar bezoek deze samenwerking versterken. Ook laat ze zich informeren over de Indonesische waarschuwingssystemen die de bevolking bij dreigende overstromingen vooraf waarschuwen.

De staatssecretaris zal tijdens haar ontmoetingen met de Indonesische ministers van Publieke Werken, Milieu en Planning eveneens aandacht vragen voor het Nationaal Waterplan. Indonesië is door de staatssecretaris in het Nationaal Waterplan aangewezen als één van de vijf deltalanden waar prioriteit aan wordt gegeven. Huizinga wil op het gebied van waterbeheer met Indonesië een lange termijn relatie aan gaan.

Programma bezoek Indonesië

Zondag 18 januari en maandag 19 januari- Bannda Aceh


* In Banda Aceh wordt staatssecretaris Huizinga geïnformeerd over de verwoestende uitwerking van de tsunami in 2004 op de provincie Aceh en in het bijzonder Banda Aceh. Zij krijgt een toer langs wederopbouwprojecten. Na de tsunami is in Aceh het Sea Defence Project gestart, dit bestaat uit diverse duurzame projecten op gebied van kustverdediging, bescherming tegen overstromingen, vluchtmogelijkheden en waarschuwingssystemen. Zij bezoekt een project waar door middel van het herstel van mangrovegebieden de kust natuurlijk wordt hersteld en versterkt. Bij het Aceh Emergency Centre laat zij zich infomeren over het systeem dat de bevolking na melding van een aardbeving zo snel mogelijk over de gevolgen (tsunamigolf) kan waarschuwen. Ook bezoekt zij een wijk in Banda Aceh waarin nauw overleg met de bevolking oplossingen voor sanitatie (oppervlakte afvoer, vast afval en riolering) worden besproken.


* In aanwezigheid van de staatssecretaris tekenen de Nederlandse drinkwaterbedrijven DZH (Duinwaterbedrijf Zuid-Holland), PWN (Waterleidingmaatschappij Noord-Holland) en WMD (Waterleidingmaatschappij Drenthe) en Indonesische drinkwaterbedrijven in Banda Aceh een langdurige samenwerkingsovereenkomst. Na de tsunami hebben Nederlandse drinkwaterbedrijven in Aceh geholpen met het herstel van drinkwater en sanitaire voorzieningen. Met de langdurige samenwerkingsovereenkomst kan een netwerk van goed georganiseerde drinkwaterbedrijven worden opgezet.

Dinsdag 20 januari tot en met vrijdag 23 januari -- Jakarta

l In Jakarta spreekt Huizinga met de ministers van Publieke Werken, Milieu en Planning. Zij zal onder meer het Nationaal Waterplan onder de aandacht brengen bij haar Indonesische collega's en hun verzoeken vanuit hun expertise op het gebied van stedelijke ontwikkeling in deltagebieden en overstromingsproblematiek een actieve bijdrage te leveren aan duurzame oplossingen op het gebied van waterbeheer en klimaatverandering.

l Jakarta kampt ieder jaar tijdens de regentijd met overstromingen van de kanalen. Deze zijn slecht onderhouden, met huisvuil volgegooid en lopen hierdoor snel over. Om deze problematiek aan te pakken is het Pilot Dredging Project opgezet. Nederlandse baggerexperts zijn hier nauw bij betrokken. De staatssecretaris krijgt tijdens een veldbezoek een demonstratie van het toepassen van Nederlandse technologie voor het schoonmaken van smalle kanalen met zogenoemde floating bulldozers. Huizinga zal een van de Nederlandse drijvende bulldozers voor baggerwerkzaamheden officieel overdragen aan de gouverneur van Jakarta.

l De staatssecretaris wordt tijdens haar bezoek in Jakarta uitgebreid geïnformeerd over het Early Warning System dat Indonesië inzet bij dreigende overstromingen. Zij bezoekt het nationale coördinatiecentrum in Jakarta dat onder meer het Aceh Emergeny Centre in Banda Aceh aanstuurt. In het kader van de kennisuitwisseling zal tijdens haar aanwezigheid een samenwerkingsafspraak tussen het KNMI, Deltares en het Indonesische weerinstituut BMG worden getekend.

Noot voor redacties (