Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Lezing bij de tentoonstelling 'De Verdwenen Tempel' in Bijbels Museum

18 januari 2009

Door conservator Hermine Pool

Zondag 18 januari geeft conservator Hermine Pool van het Bijbels Museum in Amsterdam een lezing bij de tentoonstelling De Verdwenen Tempel. Tijdens de lezing geeft zij een toelichting op de wetenschappelijke, cultuurhistorische achtergrond van deze tentoonstelling waarin 17de eeuwse verhandelingen over de tempel van Jeruzalem opnieuw tot leven worden gebracht. De tempel van Jeruzalem werd in de 10de eeuw voor Chr. gebouwd door de legendarische koning Salomo. Het beroemde gebouw werd verwoest, weer opgebouwd en verfraaid om uiteindelijk in 70 na Chr. definitief te verdwijnen. In de joodse en christelijke traditie leeft de tempel nog altijd voort. Tot op de dag van vandaag proberen geleerden en kunstenaars de tempel opnieuw tot leven te brengen. Tot en met 1 februari is in het Bijbels Museum een reconstructie van deze beroemde tempel te bewonderen.

Het oudste, nog bekende, model van de tempel van Jeruzalem is gemaakt door de Amsterdamse rabbijn Jacob Jehuda Leon (1602-1675). In de 17de eeuw waren zijn model en zijn uiteenzettingen over de tempel wereldberoemd, zowel bij wetenschappers als bij het grote publiek dat door middel van een gedrukt affiche werd uitgenodigd het model te komen bewonderen. Ook de beroemde "meesterafzetter" Dirk Janz. van Santen kwam het model van Leon bekijken om zijn prent van de tempel in te kleuren. Het schaalmodel is helaas verloren gegaan. Leons boek over de tempel werd in vele vertalingen verspreid over Europa. Het was de tijd van de bloei van de joodse boekdrukkunst, talloze bijbeluitgaven met prenten en kaarten, grote theologische debatten, geleerden als Spinoza en beroemde graveurs als Jan Luyken en Romeijn de Hooghe.
In de tentoonstelling wordt teruggegaan naar het 17de eeuwse Amsterdam van Jehuda Leon en zijn tijdgenoten, een periode van godsdienstvrijheid, persvrijheid en debat. Centraal staat een daadwerkelijke reconstructie van het beroemde model. Oude prenten, boeken en digitale technieken tonen hoe de tempel tot de verbeelding sprak in deze periode.

Deze tentoonstelling is samengesteld ter gelegenheid van Amsterdam Wereldboekenstad. Locatie: Bijbels Museum, Herengracht 366-368 te Amsterdam Datum: zondag 18 januari
Aanvang: 14.30 uur
Kosten: ¤2,50, excl. entree
Reserveren: Aanbevolen. Bel: 020 6242436 of mail: info@bijbelsmuseum.nl