Ingezonden persbericht


Persbericht

EuroSonic Noorderslag opent popjaar 2009 met nieuwe records

Dit jaar brak EuroSonic Noorderslag alle records: met meer dan 250 optredende acts, 2.650 deelnemers aan het seminar en alle kaarten sneller uitverkocht dan ooit (binnen tien dagen).

Op EuroSonic speelden 259 acts uit 25 verschillende Europese landen, van IJsland tot Griekenland en van Finland tot Portugal. Vooral België, focusland van deze editie, bracht hele sterke acts naar Groningen waaronder Zita Swoon en Novastar.

Voor het eerst dit jaar werden op EuroSonic Noorderslag de European Border Breakers Awards uitgereikt, gepresenteerd door Jools Holland, in een spetterende show die vervolgens op zaterdagavond te zien was op Nederland 3.

Op Noorderslag was traditioneel Nederlands talent te zien, zoals Kyteman´s Hiphop Orchestra, Sabrina Starke en I kissed Charles, naast Hit Me TV, Zo Moeilijk en Lucky Fonz III. Natuurlijk werd op Noorderslag ook de Popprijs uitgereikt: deze ging dit jaar naar De Dijk. Huub van de Lubbe: "Je begint een band, gaat spelen voor jezelf, voor het publiek, het wordt alsmaar leuker en na 29 jaar krijg je de Popprijs."

Ook diverse andere prijzen werden tijdens EuroSonic Noorderslag uitgereikt, waaronder de Interactive Award 2009. Deze ging naar Silence is Sexy, voor hun gebruik van Torrents als marketingtool op internet. De Pop Media Prijs, de prijs ter stimulering van de Nederlandse popjournalistiek, werd uitgereikt aan Jan van der Plas (o.a. Journalist voor OOR en auteur van 50 jaar Nederpop). De Lex van Rossen Award werd gewonnen door fotograaf Tom Verbruggen (BE). De jury koos hem als meest complete popfotograaf uit zeven Europese genomineerden.


---

Noot voor de redactie: (

Ingezonden persbericht