D66

Geef openheid over Irak

17 januari 2009

D66-leider Alexander Pechtold vindt dat de Tweede Kamer alsnog een parlementair onderzoek moet instellen naar het besluit om de aanval op Irak te steunen in 2003. Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt vandaag dat topambtenaren destijds een rapport schreven waarin zij concludeerden dat de aanval in strijd was met het internationale recht en dat Nederland een zaak voor het Internationale Strafhof over de aanval mogelijk had verloren. Zij deelden deze kennis echter niet met Jaap de Hoop Scheffer, de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken.

Parlement gekortwiekt

Bij de onderhandelingen over de formatie van het kabinet Balkenende 4 spraken Jan Peter Balkenende,(CDA) Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (CU) af dat de Tweede Kamer geen onderzoek mocht instellen naar het besluit om de aanval op Irak te steunen. Pechtold: "Dat was een faux pas, omdat controle op de macht het wezen van democratie is. Het kan dus niet zo zijn dat bij de machtsvorming, want dat is een kabinetsformatie, het parlement wordt gekortwiekt."

Democratisch onzedelijk

Het CDA en de VVD vonden een onderzoek tot nu toe niet nodig, omdat een onderzoek niets zou opleveren. De PvdA heeft voor de laatste verkiezingen wel gepleit voor een onderzoek, maar de sociaal-democraten ruilden dit democratische recht in voor onder meer de Vogelaarwijken en de "gratis" schoolboeken. VVD en PvdA hebben tot nu toe altijd beweerd dat zij een onderzoek wel steunen zodra er "nieuwe feiten" op tafel zouden komen. Pechtold: "Nu onze vermoedens dat er belangrijke informatie is achtergehouden bevestigd worden, is het democratisch onzedelijk om een onderzoek nog langer te blokkeren. Ik ga ervan uit dat Balkenende en Bos het regeerakkoord openbreken en de democratie haar werk laat doen."

Tweede Kamer

De laatste maanden gaan er stemmen op om de Eerste Kamer een parlementair onderzoek naar Irak te laten doen. Steeds meer senatoren zijn van mening dat het kabinet en de coalitiepartijen verantwoording moeten afleggen aan burgers en volksvertegenwoordigers over het besluit om de aanval op Irak te steunen. Pechtold: "Het is goed dat de Eerste Kamer het democratisch tekort van de Tweede Kamer probeert te dichten, maar ik ga ervan uit dat de Tweede Kamer nu weer haar verantwoordelijkheid neemt en doet wat haar hoofdtaak is: het kabinet controleren." De D66-leider heeft een voorkeur voor een onderzoek door de Tweede Kamer, omdat die anders dan de Eerste Kamer rechtstreeks is gekozen.

Niet alleen de Eerste Kamer uit haar bezorgdheid over het democratisch tekort in de Tweede Kamer. Eerder deze week spraken zes oud-minister van Buitenlandse Zaken, onder wie drie ministers van Staat, zich uit voor een onderzoek.

---