Gemeente Hilversum

Mijlpaal: Hilversum is de 100e Millennium Gemeente

publicatiedatum: vrijdag 16 januari 2009
Gemeente Hilversum is vanaf vandaag de 100 e Millennium Gemeente. Deze mijlpaal werd vrijdag 16 januari officieel bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in Den Haag. Jacques Wallage, de voorzitter van de adviescommissie Internationale samenwerking, richtte daarvoor het woord tot de Hilversumse wethouder Ton Roerig. Met de aanmelding als Millennium Gemeente belooft Hilversum actief bij te dragen aan het behalen van de VN Millenniumdoelen: vóór 2015 moeten armoede, ziekte en honger ver teruggedrongen zijn.

De aanmelding tot Millennium Gemeente is een initiatief van de Hilversumse gemeenteraad. Dit vanuit de wens om ook op lokaal niveau een belangrijke steen bij te dragen aan het behalen van de VN Millenniumdoelen. Hilversum heeft er in dit kader voor gekozen om de schouders nog steviger onder het huidige duurzaamheidsbeleid te zetten. Daarnaast richt de gemeente het vizier op krachtenbundeling met partijen en individuen die al succesvol op het vlak van de doelstellingen bezig zijn. Samen met de gemeente Hilversum hebben inmiddels bijna een kwart van de Nederlandse gemeenten zich tot Millennium Gemeente uitgeroepen.

Grote stappen door lokale krachtenbundeling
Wethouder Ton Roerig nam namens de gemeente de felicitaties in ontvangst. Roerig: "De acht VN Millenniumdoelen zijn ongekend belangrijk. En omdat juist op lokaal niveau grote stappen zijn te maken, moet je daarin als gemeente je verantwoordelijkheid nemen. Vooral als het initiatief uit de gemeenteraad komt, wat wijst op een breed maatschappelijk draagvlak."

"Wij hebben in Hilversum voor een ´groeimodel´ gekozen. Door partijen bij elkaar te brengen, kennis te delen en initiatieven verder uit te bouwen, kun je uiteindelijk meer uitrichten. Bijvoorbeeld door samen met de Wereldomroep lokale omroepen in derdewereldlanden op te zetten. Maar ook ons gemeentelijk beleid van duurzaamheid, bijvoorbeeld in inkopen en energie besparen, willen wij nog ambitieuzer inrichten. Omdat bij de Millenniumdoelen geen vrijblijvendheid past, staan een concreet beleid en duidelijke doelstellingen de komende periode centraal."

De Millenniumdoelstellingen en de VNG
De 8 Millenniumdoelstellingen zijn in 2000 door de wereldleiders tijdens de Millenniumtop vastgesteld. Afgesproken werd de handen wereldwijd ineen te slaan in de strijd tegen armoede, honger, ongelijkheid, en HIV/AIDS en in te zetten op toegang tot onderwijs, zorg en schoon drinkwater. Door gezamenlijke inspanningen op internationaal en nationaal niveau moeten de doelstellingen in 2015 gehaald zijn. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zet zich hiervoor in door zijn leden te stimuleren zich als Millenniumgemeente aan te melden en hen actief te ondersteunen bij de inspanningen om de gestelde doelen te behalen.