Politie Haaglanden

Persberichten 18 januari

De Haag, 18-01-2009

Over autos lopen
Den Haag Een oplettende getuige zag zaterdag 17 januari omstreeks 08.45 uur een man in de Kempstraat over autos lopen. Gewaarschuwde agenten hielden de wegrennende 28-jarige man uit Den Haag in de Kempstraat aan. Eerst herinnerde de Hagenaar zich niets, later gaf hij toe dat hij over twee autos gelopen had. De man verliet het politiebureau met een dagvaarding.

Vast voor vernieling
Den Haag Twee getuigen zagen 17 januari om 01.15 uur drie jongens bij het Gouden Hooft planten uit plantenbakken trekken. Bij een restaurant trokken de jongens terrasmeubilair omver. Even verderop bij de Driehoekjes trokken de jongens weer planten uit bakken en gooiden deze planten tegen winkelruiten. Twee fietsen die op slot stonden moesten het ook ontgelden, één van de jongens sleepte deze mee en slingerde zo met de fietsen dat er een slag ontstond in de voorwielen. Gewaarschuwde agenten hielden de drie jongens in de leeftijd van 16,18 en 19 jaar uit Den Haag op de Prinssesewal aan. De 19-jarige bleek achteraf niets met de zaak te maken te hebben. De twee andere jongens gingen met een proces verbaal op zak naar huis.

Gooien met bierflessen
Den Haag - Een agent op weg naar zijn werk zag vrijdag 16 januari 22.35 uur een man op de Torenstraat gooien met bierflessen. Naast de man stond een vol krat met bierflessen, de flessen gooide hij tussen het voorbij rijdende verkeer door tegen een muur van een gebouw aan. Fietsers konden de bierflessen ternauwernood ontwijken, de kapot gegooide flessen lagen her en der verspreid over de weg en het fietspad. Twee andere mannen pakten, toen agenten aan kwamen rijden, de krat op en liepen met de biergooiende man snel weg. Alledrie moesten ze mee naar het bureau, waar ze een proces verbaal kregen.

Overval avondwinkel, politie zoekt getuigen
Den Haag De politie zoekt getuigen van een overval op een avondwinkel in de Fahrenheitstraat op 17 januari om 18.30 uur. Een man van ongeveer 24 jaar oud kwam de winkel binnen en bedreigde een medewerker van de winkel. Ook bedreigde de overvaller een andere medewerker. De overvaller dwong de medewerker om geld uit de kassa te halen. Daarop verliet de overvaller de winkel met een klein bedrag aan geld. De licht getinte man liep weg in de richting van de Valkenboslaan naar de Weimarstraat, waarna hij weer richting de Fahrenheitstraat liep. Daar stond een tweede persoon, samen liepen zij weg. De overvaller droeg een zwart kort jack met een kapuchon en een spijkerbroek. Heeft u iets gezien of heeft u informatie over deze overval, neem dan contact op met de recherche van bureau Segbroek, via 0900-8844. Liever anoniem dan via Meldt Misdaad Anioniem, 0800-7000.

Politie zoekt getuigen straatroof
Den Haag Twee mannen spraken 16 januari omstreeks 19.50 uur een 17-jarige jongen aan die op de Gedempte Burgwal liep. In eerste instantie knoopten de beide mannen een gesprek aan met de wandelende jongen, even later in het Kezepoortje (vlak bij de Wagenstraat) dwongen zij het slachtoffer geld te geven. Het slachtoffer pakte geld uit zijn jaszak gaf dat aan de mannen en probeerde weg te lopen. De twee mannen hielden de jongen tegen en bedreigden hem. Hierop gaf het slachtoffer nogmaals geld waarop de mannen er vandoor gingen. De twee daders waren ongeveer 20 jaar, 185 lang en droegen donkere jassen waarvan één met een kapuchon. Heeft u iets gezien of heeft u informatie over deze straatroof neem dan contact op met de recherche van de Jan Hendrikstraat via 0900-8844. Liever anoniem, dan via Meldt Misdaad Anoniem, via 0800-7000.

Met computer op pad
Den Haag Een getuige zag 16 januari omstreeks 23.10 uur op de Soestdijksekade twee jongens slepen met veel tassen en een computer. Agenten troffen even later achter een muurtje een computer aan. Een tweede getuige zag de beide jongens lopen in de Kamperfoeliestraat. Agenten hielden één van de twee aan, een 14-jarige jongen uit Den Haag. De tweede jongen kon ontkomen. Na verhoor en nadat zijn ouders waren gebeld kon de 14-jarige naar huis. De politie onderzoekt de zaak verder.

Te hard over de snelweg
Leidschendam en Rijswijk Een 34-jarige automobilist uit Den Haag moest zaterdag 17 januari kort na middernacht zijn rijbewijs inleveren. De man reed met 163 km/u over Rijksweg A4. Politieagenten vorderden het rijbewijs van de man in, waarna hij met een taxi verder kon. Een 32-jarige Pool kon zaterdag 17 januari om 20.30 uur direct zijn bekeuring aan het politiebureau afrekenen. De man reed ter hoogte van Rijswijk met 170 km/u over Rijksweg A4. Aangezien de man niet over een vaste woon of verblijfadres beschikte moest hij aan het bureau de boete van 470 euro direct betalen.

Zwaargewonden bij ongevallen
Rijswijk In Rijswijk vonden in relatief korte tijd twee ernstige ongevallen plaats. Een 79-jarige Voorburger raakte zaterdag 17 januari om 18.15 uur ernstig gewond bij een ongeval op de Huis te Landelaan. De man stak ter hoogte van de Dr. H Colijnlaan de rijbaan over en werd daarbij aangereden door een 28-jarige automobiliste uit Den Haag. De GGD vervoerde het slachtoffer in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis. Zijn toestand is kritiek. De politie onderzoekt de toedracht. Een eveneens 28-jarige automobiliste uit Den Haag veroorzaakte een dag eerder een ernstig ongeval op de kruising met de Burgemeester Elsenlaan en de Handelskade. De vrouw negeerde vrijdag 16 januari om 13.30 uur vermoedelijk via de linksafstrook, het rode verkeerslicht en reed in plaats van linksaf rechtsdoor de kruising over. Zij schepte daarbij een van rechts komende 56-jarige fietser, die met groen licht, de kruising wilde oversteken. De GGD vervoerde het slachtoffer met ernstig rugletsel naar het ziekenhuis.

Burger achterhaald winkeldief
Rijswijk Een 36-jarige inwoner uit Oud Beijerland zag zaterdag 17 januari om 13.40 uur, hoe een 25-jarige Hagenaar met twee gestolen jassen een winkel in het winkelcentrum In de Bogaard uit liep. Hij sprak de man aan en pakte de jassen af. Hierna kon een medewerker van de beveiliging de Hagenaar aanhouden. De verdachte wordt maandag voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Voor de 17e keer
s-Gravenzande/Westland Een 73-jarige automobiliste uit Wateringen belandde zaterdag 17 januari om 14.30 uur met haar auto in de bussluis aan de Groenteweg. De vrouw maakte kennelijk een vergissing en kwam vast te zitten. Een takelwagen wist de vrouw met haar auto uit haar benarde positie te bevrijden. Een chauffeur van het takelbedrijf verklaarde dat de vrouw de zeventiende automobilist was die in de bussluis bekneld raakte.

In de sloot
Honselersdijk en Maasland /Westland Een 33-jarige automobilist uit Monster raakte zaterdag 17 januari, kort voor middernacht met zijn auto te water. De man reed vanaf de Nieuweweg pardoes het water in, nadat hij bij de rotonde met de Bospolder kennelijk iets teveel gas had gegeven. Een takelwagen takelde de auto weer uit de sloot. De man had niet gedronken.
In Maasland belandde een nog onbekende automobilist met zijn auto van een pizzakoeriersdienst in het weiland naast de Molenweg. De bestuurder raakte door nog onbekende oorzaak van de weg, sloeg over de kop en belandde weer op vier wielen in het weiland. Politieagenten troffen zaterdag 17 januari om 00.40 uur het voertuig van een pizzakoeriersdienst leeg aan. De politie onderzoekt wie de bestuurder is geweest.

SMS bewijst zijn waarde
Monster - Loosduinen/Westland De leiding van een verzorgingstehuis aan het Binnenhof maakte vrijdagavond 16 januari om 20.00 uur melding van de vermissing van een van hun bewoners. Een 56-jarige verstandelijk gehandicapte man wist aan de aandacht van de avondploeg te ontsnappen en was aan de wandel gegaan. De politie verzond een SMS-alert in het Westland en Loosduinen. Een 18-jarige deelnemer van SMS-alert uit s-Gravenzande zag de vermiste man lopen over de Aaltje Noorderwierstraat in Loosduinen. Hij waarschuwde direct twee voorbij fietsende politieagenten, die de man in veiligheid brachten. Nadat de man op het bureau met een kop koffie op temperatuur was gekomen, brachten de agenten de man weer naar huis. De alert reageerende sms-deelnemer kreeg een aardigheidje van de politie.

Alcoholcontroles in Pijnacker
Pijnacker Nootdorp De politie controleerde vrijdagavond 16 januari en zaterdagavond 17 januari het alcoholgebruik van het voorbijrijdende verkeer op de Boezemweg, Hofweg, de N470 en de Klapwijkseweg. Ruim 500 automobilisten moesten een blaastest afleggen. In vier gevallen bleek er sprake te zijn van teveel alcoholgebruik en maakte de politie proces-verbaal op. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Mislukte wisseltruc
Delft Beveiligingspersoneel van een groothandel aan de Schieweg doorzag zaterdag 17 januari om 20.50 uur een wisseltruc met prijskaartjes. Zij waarschuwden direct de politie die een 54-jarige Hagenaar kon aanhouden. De man trachtte met een nog onbekende vrouw door middel van het verwisselen van enkele prijskaartjes zijn voordeel te behalen. De vrouw wist te ontkomen. De agenten hielden de Hagenaar aan. Hij werd in verzekering gesteld.

Veel uitgaansgeweld in Zoetermeer
Zoetermeer Gedurende het afgelopen weekend kende Zoetermeer een aantal gewelddadige incidenten waarbij meerdere verdachten in de politiecel belandden. Vrijdagavond 16 januari kort voor middernacht sloegen twee Zoetermeerders (18 en 19 jaar) in een shoarmazaak aan de Petuniatuin een 62-jarige bezoeker neer. De man bestelde wat te eten en kreeg al wachtende, plotseling een klap van de 19-jarige. Ook de 18-jarige bemoeide zich met het voorval en mishandelde de plaatsgenoot. De politie hield het duo aan. In de zaak vonden agenten een boksbeugel die mogelijk bij de mishandeling was gebruikt. Zaterdagnacht 17 januari om 02.30 uur was het raak aan de Amsterdamsestraat. Voor de deur van een discotheek mishandelde een 16-jarige Zoetermeerder met een boksbeugel twee plaatsgenoten (16 en 17 jaar). Ook het wisten gewaarschuwde agenten de twee mannen aan te houden. Een 21-jarige Zoetermeerder gedroeg zich zaterdag 17 januari om 02.30 uur zo agressief, dat hij zichzelf daarbij uiteindelijk verwondde. De man wilde een horecazaak aan het Stadhuisplein bezoeken. De aanwezige portier weigerde de man de toegang omdat hij niet de gepaste kleding droeg. De 21-jarige man werd kennelijk hier zo boos om dat wij wegliep en korte tijd later met zijn auto terug kwam rijden. De man stapte uit en wilde de 28-jarige portier met enkele stuks gereedschap te lijf gaan. Voordat de man enig leed kon aanrichten, kon hij worden overmeesterd. Aan het bureau gedroeg de man zich zeer agressief. Hij sloeg meerdere malen met zijn hand en hoofd tegen de celdeur. De man brak daarbij een middenhandsbeentje en er ontstond een wond in zijn gezicht. De agenten brachten de man naar het ziekenhuis waar broeders zijn pols in het gips zetten, waarna hij weer terug de cel in moest. De man was onder invloed van alcohol. Agenten namen van de man een bloedproef af. Zondagochtend 18 januari om 02.35 uur raakte een 19-jarige Rotterdammer gewond. De man was in een discotheek aan de Amerikaweg aan het opruimen en kreeg het daarbij aan de stok met drie Zoetermeerders (17-18 jaar). Zij mishandelden de man waarna de inmiddels gewaarschuwde politie het stel aanhield. Korte tijd later om 04.25 uur mishandelden een man en een vrouw (26 en 28 jaar) een 30-jarige Haagse op het Oostwaarts. Het slachtoffer raakte met haar vriend betrokken in een vechtpartij waarbij vooral de vriend van de Haagse het moest ontgelden. Volgens het slachtoffer werd haar vriend door een grote groep jongeren belaagd en mishandeld. Agenten hielden het stel aan. De politie onderzoekt wat zich exact heeft afgespeeld en onderzoekt de rol van de andere jongeren. In totaal kwam het aantal aanhoudingen vanwege gewelddadige incidenten op tien personen.

Op bezoek bij de brandweer
Zoetermeer Een 44-jarige automobiliste raakte zaterdag 17 januari 14.45 uur op de Brusselstraat in een slip. De man raakte van de weg en kwam tot stilstand tegen de roldeuren van de brandweerkazerne. Niemand raakte gewond.

In gestolen auto
Zoetermeer Politieagenten hielden zaterdag 17 januari om 05.25 uur in de Smetanarode een 17-jarige Zoetermeerder aan. De man zat in een auto die eind december bij een woninginbraak aan de Kretastraat was weggenomen. De politie onderzoekt of de Zoetmeerder met genoemde woninginbraak iets te maken heeft. Hij zit nog vast.