Ingezonden persbericht


DEN HAAG, ZONDAG 18 JANUARI 2009

INTERNATIONAAL LITERATUURFESTIVAL DEN HAAG - THE HAGUE INTERNATIONAL LITERATURE FESTIVAL

Festival Winternachten avontuurlijk en ontroerend

Gerrit Komrij complimenteert een scholier-dichter tijdens Winternachten vrijdagavond - foto Serge Ligtenberg Winternachten 2009 is op zondagmorgen afgesloten met een live uitzending van VPRO's O.V.T. vanuit Dudok in Den Haag. De organisatie kijkt terug op een opnieuw zeer geslaagd festival, dat onder grote belangstelling werd geopend door de Somalische schrijver Nuruddin Farah in de Nieuwe Kerk.

Het internationale literaire evenement heeft een aantal buitengewoon interessante en verrassende debatten en voordrachten opgeleverd. Met name de programma's in de kleine zalen trokken een avontuurlijk publiek aan: veel jongeren van Marokkaanse, Turkse, Surinaamse en Nederlandse afkomst gingen op zoek naar de onbekende schrijvers, dichters en musici. Het werd meer dan ooit duidelijk, dat er een grote behoefte bestaat aan kennismaking en uitwisseling op een hoogwaardig niveau tussen culturen.

Blijvend grote publieksbelangestelling
Het festival mag zich verheugen in een blijvend grote belangstelling, met in totaal ruim 2300 bezoekers. Er was een sterke verjonging en vernieuwing van het cultureel zeer diverse publiek.

Hoogtepunten
Onder de meer dan dertig programmaonderdelen van het festival waren veel hoogtepunten. Connie Palmens 'State of the Novel' trok een overvolle zaal; zo ook de première van Herman Kochs 'De geschiedenis van het bedrog'. Scholieren-dichters ontroerden het publiek met hun poëzie en werden aangemoedigd in hun dichterlijke ambities door Gerrit Komrij; ingetogen en betoverend was de Tibetaanse solo-zang van Namgyal Lhamo; de Curaçaose zangeres Izaline Calister zong volksverhalen uit Nederland, Suriname en Curaçao; de enorme belangstelling voor het Berberse literatuurprogramma, en het uitzinnige publiek bij de Marokkaanse muziekgroep Manar, waar dansende jongeren spontaan het podium innamen. Ook het scherpzinnige en humorvolle betoog van de Britse schrijver/filosoof Alain de Botton werd door het vrijdagavond publiek enthousiast ontvangen. Op zaterdagavond ontdekte het publiek de magnifieke gedichten van de Libanese Youmana Haddad. Voordat het publiek de nacht in danste, kreeg het festival op zaterdagavond een mooie, verstilde afsluiting in een prachtig gesprek over kunst en waarheid tussen documentairemaakster Heddy Honigmann en schrijver Bernlef. Tegelijk luisterden in een andere zaal bezoekers naar de ingetogen poëzie van de Surinaams/Hindoestaanse 'grand old poet' Shrinivási en zijn jonge 'opvolger' Raj Mohan.

Turkse literatuur
Er was dit jaar veel aandacht voor Turkstalige literatuur, met schijvers uit Turkije, Cyprus en Azerbeidzjan. Op zaterdagmiddag kreeg het publiek een spoedcursus Turkse literatuur. De vijf schrijvers traden op zondagmiddag ook nog op in een Winternachten-programma in het KIT Tropentheater in Amsterdam.

Terugblik festival op de website
Binnen een week zal op de website van Winternachten een terugblik staan met foto's en geluidsopnames van het festival.

NOOT AAN DE REDACTIE,