Kabinet legt tijdbom onder eigen alcoholmatigingsbeleid Gedogen van zuipketen is antwoord van de drie verantwoordelijke ministers

Woerden, 16 januari 2009
Op 8 januari schreef de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, ook namens de ministers VWS en Jeugd en Gezin een brief aan de Tweede Kamer over illegale zuipketen. Hieruit blijkt dat zij niet van plan zijn om de illegale zuipketen aan te pakken. Dit staat haaks op het doel van het Kabinet om jongeren verantwoord met alcohol om te laten gaan. 'We weten allemaal dat hokken en keten aan geen enkele eis voldoen, waarmee onwenselijke en gevaarlijke situaties ontstaan', aldus de directeur van Koninklijke Horeca Nederland, Lodewijk van der Grinten.

In Nederland zijn illegale zuipketen de laatste jaren als paddestoelen uit de grond gerezen. Inmiddels zijn er naar schatting 3500. De zuipketen voldoen aan geen enkele vorm van wet- en regelgeving, er wordt illegaal alcohol verstrekt en vaak aan zeer jonge bezoekers van 12 à 13 jaar. Er is al enige tijd een grote maatschappelijke druk om de illegale zuipketen aan te pakken en ook de Tweede Kamer heeft zich steeds vaker en duidelijker uitgesproken tegen de zuipketen. Dit heeft o.a. geleid tot een breed gedragen motie van 19 juni 2008 van Kamerleden Voordewind, Bouwmeester en Schermers waarin de regering uitdrukkelijk werd verzocht om de VWA en gemeenten illegale hokken en keten concreet aan te laten pakken. Uit de brief van de drie ministers blijkt feitelijk dat die motie niet wordt uitgevoerd.

Koninklijke Horeca Nederland, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel en de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik werken al lang samen om alcoholmisbruik door jongeren aan te pakken. Een actief gedoogbeleid van deze illegale zuipketen hoort daar uiteraard niet bij; hokken en keten moeten worden gesloten. Zij zijn dan ook buitengewoon teleurgesteld in de keuzes die in deze brief gemaakt worden. "Horeca, detailhandel en alcoholbranche werken keihard aan het tegengaan van alcoholmisbruik door jongeren. De overheid doet dat zelf overigens ook. Het is daarom onbegrijpelijk dat het Kabinet voor het actief gedogen van de illegale zuipketen kiest, want zo wordt een lek in het systeem van verantwoord alcohol verstrekken willens en wetens in stand gehouden," aldus STIVA-directeur Peter de Wolf.

In de brief wordt de verantwoordelijkheid volledig bij gemeenten gelegd. Dat is merkwaardig, want die hebben al die jaren de keten niet aangepakt. Bovendien worden gemeenten al jaren door de VWA gevraagd om mee te werken aan projecten om keten aan te pakken. Hierop kwam nauwelijks respons, reden voor minister Klink om aan te kondigen dat hij gemeenten zou passeren als zij niet zouden meewerken. Van der Grinten: "Met deze brief worden we weer vier of vijf jaar terug in de tijd geworpen. Het initiatief wordt volledig bij gemeenten gelegd, terwijl die misschien wel de oorzaak zijn van de ontstane situatie. Nu wordt medio 2009 aan de gemeenten een handreiking aangeboden hoe zij moeten omgaan met de zogenaamde hokken en keten, bijvoorbeeld door te werken aan 'veilig alcoholgebruik' in illegale zuipketen. Dat is toch de zotheid gekroond?"

Koninklijke Horeca Nederland, STIVA en het Centraal Bureau Levensmiddelen roepen zowel Kabinet als Tweede Kamer op om de rug recht te houden en te blijven kiezen voor hun eigen beleid van het bestrijden van alcoholmisbruik door jongeren. Het actief in stand houden van illegale zuipketen kan nooit onderdeel zijn van goed alcoholbeleid.

Koninklijke Horeca Nederland
Stichting voor Verantwoord Alcoholgebruik
Centraal Bureau Levensmiddelenhandel

|Noot voor de redactie -