Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland verwelkomt staakt-het-vuren in Gaza

18 jan 2009 | Nederland verwelkomt de afkondiging van een staakt-het-vuren door Israël en Hamas in Gaza, en hoopt dat beide partijen zich zullen onthouden van verder geweld.

Minister van Buitenlandse Zaken Verhagen verklaarde dat er voor de volledige uitvoering van de VN-resolutie 1860 echter zo snel mogelijk verdere stappen moeten worden gezet.

Humanitaire hulp voor de Palestijnse bevolking moet onbelemmerd toegang krijgen tot de Gaza-strook. Tegelijkertijd moet er volgens de Verenigde Naties beter toezicht komen op het grensgebied tussen Gaza en Egypte om te voorkomen dat er opnieuw raketten en andere wapens Gaza worden binnengesmokkeld.

'Alleen op die manier kunnen we een einde maken aan de raketbeschietingen en de vicieuze cirkel van geweld in het Midden-Oosten doorbreken', aldus minister Verhagen. Nederland heeft samen met Denemarken voorgesteld dat de Europese Unie hierbij een rol kan spelen. Vandaag wordt daarover in het Egyptische Sharm El Sheikh vergaderd. De EU wordt daarbij vertegenwoordigd door het Tsjechische voorzitterschap.

Minister Verhagen is in Australië voor besprekingen met premier Rudd en zijn ambtgenoot Smith.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl