KNHS


Nederlanders vooraan in Leipzig
18 januari 2009
Gerco Schroder

LEIPZIG (KNHS) - In de achtste Wereldbekerkwalificatie van de West-Europese League, die in één van de hallen van de Leipziger Messe werd verreden, werd Gerco Schröder (Tubbergen) met Eurocommerce Pennsylvania tweede, terwijl Albert Zoer (Echten) met Okidoki vierde werd.

De strijd om de eerste prijs en de twintig wereldbekerpunten werd beslist in een barrage waarvoor zich tien combinaties hadden geplaatst. In die barrage zette de Deen Thomas Velin met Grim St. Clair als eerste een behoorlijk snelle foutloze rit neer, waar Albert Zoer met een ouderwets springende Okidoki als eerste onder dook. De flitsende snelheid van deze combinatie is nog niet helemaal terug, maar Zoer en Okidoki kunnen vertrouwen putten uit deze rit, die uiteindelijk goed bleek te zijn voor de vierde plek. Gerco Schröder dook met Pennsylvania als volgende starter direct bijna een halve seconde onder de tijd van Zoer en het zag er even naar uit dat dit de winnende tijd zou zijn. Ook al omdat de zeer ervaren Ierse ruiter Cian O'Connor met Rancorrado de tijd van Schröder niet wist te verbeteren en zich met zijn tijd van 34.17 sec. net tussen hem en Zoer nestelde. Uiteindelijk moesten deze drie mannen buigen voor het vrouwelijke geweld uit Ierland in de persoon van Jessica Kürten, die net als vorig jaar deze wereldbeker kwalificatie wist te winnen. Kürten won in de tijd van 33.79 sec. met de van Libero H afstammende merrie Castle Forbes Libertina. De achterstand van Schröder bedroeg 0.14 dec. En in geld was het verschil 13.000,-- euro.

Gerco Schröder was zeer tevreden over de prestatie van zijn paard Eurocommerce Pennsylvania, die dit seizoen voor het eerst wordt ingezet in de zwaarste wedstrijden. "Mijn broer Wim heeft dit paard voortreffelijk opgeleid en ik kan alleen maar heel blij zijn met deze tweede plaats. We verloren denk ik de wedstrijd in de wending naar een steilsprong. Ik kwam heel dicht onder die hindernis, waardoor Pennsylvania iets naar links wegsprong. Ik had in zes galopsprongen naar de dubbel willen rijden, maar besloot na het licht wegspringen het toch in zeven te doen, omdat ik anders met te veel snelheid de dubbel is was gedenderd. Ondanks die kleine hapering ben ik zeer tevreden over mijn paard", aldus Gerco, die nu de tweede plaats in het tussenklassement inneemt. Dat zorgt er ook voor dat Gerco een nieuwe afweging kan gaan maken tussen Zürich en Amsterdam volgende week. "Voor Leipzig was ik van plan om naar Zürich te gaan, omdat we de punten dacht ik hard nodig hebben. Nu is het minder noodzakelijk om in Zürich van start te gaan en dus gaan we maandag op stal even rustig overleggen wat we gaan doen. Amsterdam moet me alsnog aan de start willen laten verschijnen, en Zürich moet het goed vinden dat ik wegblijf. Doodzonde dat we deze afweging moeten maken, omdat twee topconcoursen op hetzelfde weekeinde worden gehouden", aldus Gerco.

Albert Zoer gaat naar Zürich. "Ik heb mijn punten hard nodig om me te kwalificeren voor Las Vegas", vertelde de ruiter uit Echten, die zeer tevreden was over de prestaties van zijn paard Okidoki. "Tot Leipzig was Okidoki in iedere wedstrijd erg gespannen, maar in hier was hij perfect in zijn lijf. Ik ben heel tevreden over de wijze waarop hij sprong. Jammer is dat Okidoki nog wel iedere keer iets te hoog op de hindernissen springt, waardoor we daar tienden van seconden verliezen. Maar het goede nieuws is dat hij deze keer geen fout maakte", aldus Zoer, die ook tevreden is over zijn eigen lichamelijke constitutie. "Mijn been doet af en toe nog wel pijn, maar de kracht komt steeds meer terug", aldus de Drent.
Henk van de Pol (Knegsel) bleef met Dan 7-T door een springfout net buiten de barrage en eidigde als 14de.
Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.engarde.de

Uitslag Wereldbeker springen:


1) Jessica Kürten (Ier) - Castle Forbes Libertina - 0 / 0 - 33.79
2) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Pennsylvania - 0 / 0 - 33.93

3) Cian O'Connor (Ier) - Rancorrado - 0 / 0 - 34.17
4) Albert Zoer (Echten) - Okidoki - 0 / 0 - 34.66 14) Henk van de Pol (Knegsel) - Dan 7-% - 4

Tussenstand Wereldbeker:


1) Steve Guerdat (Zwi) - 51

2) Gerco Schröder - 47

3) Edwina Alexander (Aus) - 45
15) Albert Zoer - 27
18) Vincent Voorn (Dinteloord) - 22
24) Leon Thijssen (Baarlo) - 17

Uitslag jonge paarden (1m45):


1) Heiko Schmidt (Dui) - Coco - 0 / 0 - 39.95
2) Jessica Kürten - Fashion - 0 / 0 - 40.11
3) Meredith Michaels-Beerbaum (Dui) - Kismet - 0 / 0 - 40.69 7) Gerco Schröder - Eurocommerce London - 0 / 0 - 45.99

Foto: Gerco Schröder met Eurocommerce Pennsylvania door: Remco Veurink / www.jmint.eu en www.melissen.net