Ministerie van Buitenlandse Zaken

Positieve reactie bevolking op operatie in Baluchi vallei

18 jan 2009 | Nederlandse militairen en diplomaten voeren samen met het Afghaanse leger een operatie uit in de Baluchivallei in Uruzgan. De tot nu toe succesvolle uitvoering van de operatie leidt tot positieve reacties bij de lokale bevolking.

De Baluchi vallei stond bekend als een bron van vijandelijke activiteiten. Uit contacten bleek voor de operatie al dat delen van de bevolking de invloed van de Taliban liever ingedamd zouden zien. Zij willen dan wel dat de veiligheid wordt gegarandeerd door een neutraal en professioneel optredend Afghaans leger, daarbij ondersteund door de miltaire missie in Uruzgan. Ook gouverneur Hamdam heeft zich al positief en hoopvol uitgelaten over de gevolgen van de operatie.

De operatie in de Baluchi vallei is een eerste stap op weg naar ontwikkeling en verbetering van de levensstandaard, waarmee in plaatsen als Chora en Deh Rawood al de nodige vooruitgang is geboekt. Nederlandse diplomaten werken samen met hun militaire collega's aan het voorbereiden van projecten die snel zichtbare verbetering moeten laten zien. Daarnaast is er overleg met de overheid om ook voorzieningen als een school en een gezondheidspost in het gebied te vestigen.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl