Ingezonden persbericht


Partij voor het Noorden laakt reactie politiek Den Haag inzake Essent gelden

De Partij voor het Noorden neemt stelling tegen de stuitende wijze waarop politiek Den Haag omgaat met de provincies die bij de verkoop van hun aandelen Essent honderden miljoenen Euro's in handen krijgen. Zowel VVD als PvdA toonden zich in de Tweede Kamer bezorgd dat de provincies het geld aan onzinnige projecten zouden gaan besteden. De PvdA nam het woord "bestedingsdrang" in de mond en de SP gaat zelfs zover dat ze de provincies geld willen afnemen, omdat ze nu zouden "bulken van het geld". Vervolgens heeft PvdA-Minister Wouter Bos gemeend de betrokken provincies te moeten waarschuwen het geld uit de opbrengst van hun aandelen niet over de balk te smijten. "Als ze het geld verbrassen, creëren ze een tekort dat wij niet zullen aanvullen". Alsof er door de Haagse politiek altijd zo wijs met de aardgasbaten, voor het overgrote deel uit noordelijke bodem afkomstig, omgesprongen is. De inwoners van de provincies Friesland, Drenthe en Groningen zouden daar terecht ook boos over kunnen zijn. De Partij voor het Noorden vindt dan ook dat het Den Haag geen pas geeft om zo bevoogdend op te treden naar de provincies toe. Zij roept de burgers dan ook op hier bij de landelijke partijen tegen te protesteren.

De Partij voor het Noorden concludeert uit deze uitspraken dat politiek den Haag dus bedroevend weinig vertrouwen heeft in de provinciale besturen. Dat zo zijnde zou politiek Den Haag echter dan ook de consequentie uit dit gebrek aan vertrouwen moeten trekken en de provincies als bestuurseenheden moeten opheffen en vervangen door landsdelige gewesten; gewesten met krachtiger besturen; besturen die het aankunnen een behoorlijke mate van autonomie te verkrijgen. Dat zou de regio dan kunnen verlossen van de onaanvaardbare betuttelingsdrang van Den Haag, zoals die nu weer blijkt. De Partij voor het Noorden is voorstander van zo'n bestuurlijke herindeling. De provincies zijn zijns inziens inderdaad uit de tijd. De Partij voor het Noorden wil daar krachtiger bestuursorganen voor terug, waardoor we beter en buiten Den Haag om orde op eigen zaken kunnen stellen.

Overigens heeft de Partij voor het Noorden in juni 2008 in de Provinciale Staten van Groningen als één van de weinige partijen tegen verkoop van de Essent-aandelen gestemd.

Groningen, 17 januari 2009
Leendert van der Laan ( 06-11334019); Jan Lambers (06-49846494); Teun Jan Zanen (06-23030848)

---- --