Ingezonden persbericht


Computervirus KIDO volop in de aanval

De KIDO-worm (ook wel Conficker of Downadup genoemd), die sinds enkele maanden actief is, verspreidt zich nog steeds supersnel. Het virus heeft naar schatting wereldwijd al tientallen miljoenen PC's besmet. Belangrijkste oorzaak van de infectie lijkt het niet dichten van het in oktober jl. ontdekte beveiligingslek in Windows.

KIDO verspreidt zich via slecht beveiligde netwerken, USB-sticks en PC's die nog niet zijn voorzien van de meest recente security-updates. De opmars van de worm lijkt niet te stuiten. Ook in Nederland en België zijn al vele (middel)grote bedrijven en instellingen de dupe van het virus geworden. "Bij sommige lag het hele bedrijfsnetwerk plat," aldus Eddy Willems, beveiligingsexpert bij Kaspersky Lab. "Wat zeker is, is dat de worm de toegang tot de websites van antivirusbedrijven blokkeert en de systeemherstelfunctie in Windows uitschakelt. Of het daarbij blijft, is de vraag. Het is niet ondenkbaar dat er een gevaarlijk groot botnet in de maak is. In dat geval zijn de gevolgen niet te overzien."

Noor voor de redactie:
Heeft u vragen over dit virus of heeft u een ander security vraag? Neem dan contact op met Eddy Willems, via telefoonnummer 0032 475832971 of neem contact op met Nanda Bechtholt, The Communication Force via telefoonnummer 023 - 56 56 850.

Eddy Willems

Eddy Willems studeerde computerwetenschappen aan de Hogeschool/Universiteit van Brussel. Sinds 1989 is hij actief op het gebied van IT-beveiliging. Hij werkte ruim elf jaar als Anti-Malware Technology Expert bij NOXS België, een Westcon Group Company, en was medeoprichter van EICAR (European Institute for Computer Anti-Virus Research). Daarnaast was Willems onder meer antivirusonderzoeker, Wildlist-reporter, beveiligingstrainer en spreker tijdens beveiligingsconferenties. Verschillende overheidsinstellingen deden reeds een beroep op zijn expertise. In een van zijn laatste projecten probeerde hij 'verantwoord ICT-gedrag en -gebruik binnen het lager onderwijs te introduceren om de computercriminaliteit terug te dringen.