TROS

Afdeling Marketing & Communicatie
Hilversum, 19-01-2009

CONSUMENT BETAALDE 3 MILJARD TEVEEL VOOR MEDICIJNEN

De KNMP, de brancheorganisatie voor apothekers, heeft voor het eerst toegegeven dat apothekers patiënten en consumenten teveel hebben laten betalen voor hun medicijnen.

De apothekers hebben zeer hoge bonussen kunnen bedingen bij de farmaceutische industrie en hebben die in eigen zak gestoken. Indirect hebben consumenten in Nederland via hun zorgverzekering hiervoor betaald. Volgens de KNMP heeft de overheid (staatssecretaris Simons) dit in het verleden gestimuleerd. De heer Smits van de KNMP vertelt dat apothekers zeer succesvol zijn geweest in het onderhandelen met de geneesmiddelenindustrie.

Het TROS-programma RADAR heeft voorzichtige berekeningen gemaakt, uitgaande van 15 jaar bonusbeleid en 1500 apothekers, en komt dan op 2,5 à 3 miljard euro die Nederlanders teveel hebben betaald.

Nu het bonusbeleid van apothekers door zorgverzekeraars aan banden wordt gelegd met het preferentiebeleid is er veel verzet. Sommige apothekers sluiten geen contracten af met zorgverzekeraars die hen verplichten patentloze (en dus goedkopere) medicijnen voor te schrijven. Uit een RADAR-enquête onder het testpanel van het programma zelf (25.000 respondenten) blijkt dat 5% van de patiënten hierover een brief van zijn apotheker heeft ontvangen. De apotheker wijst erop dat hij met de zorgverzekeraar van de patiënt geen zaken doet en dat kosten niet rechtstreeks gedeclareerd kunnen worden. In sommige gevallen adviseert de apotheker dat de patiënt beter kan overstappen naar een zorgverzekeraar die geen preferentiebeleid voert.

In RADAR reageert Eelke van der Veen, Tweede Kamerlid voor de PvdA op deze voorbeelden, en gaat in op de houding van de KNMP.

Meer informatie via de website: www.trosradar.nl

Televisie
RADAR
Uitzending maandag 19 januari
Nederland 1 - 20.30 uur