European Union



Brussel, 19 januari 2009

Concentraties: Commissie zet licht op groen voor overname Abacus door Avnet in sector elektronische componenten

De Europese Commissie heeft het Amerikaanse Avnet toestemming gegeven voor de geplande overname van het Britse Abacus. Beide ondernemingen zijn actief in de distributie van elektronische componenten. Na toetsing aan de EU-concentratieverordening kwam de Commissie tot de conclusie dat de transactie de daadwerkelijke mededinging binnen de Europese Economische Ruimte (EER) (of een wezenlijk deel daarvan) niet significant zal belemmeren.

Avnet Inc is wereldwijd actief in de distributie van elektronische componenten en computerproducten en -systemen. Ook Abacus Group plc is gespecialiseerd in de distributie van elektronische componenten; zij is actief in tien Europese landen (het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Italië, Denemarken, Finland, Zweden en Noorwegen). Beide ondernemingen leveren hun klanten (zoals Original Equipment Manufacturers (OEM's)) de elektronische componenten die dezen nodig hebben voor hun eigen productieprocessen.

Met de geplande overname zou Avnet haar positie op de markt voor de distributie van elektronische componenten als geheel versterken en in diverse EER-landen een leidende positie krijgen voor de distributie van halfgeleiders. Omdat Abacus maar een betrekkelijk kleine marktspeler is, zouden er weinig veranderingen zijn in de bestaande situatie. Het onderzoek van de Commissie leerde dat concurrenten, met name Arrow (de grootste distributeur in de EER), maar ook een aantal kleinere distributeurs tegenwicht zouden kunnen bieden tegen eventuele concurrentiebeperkende gedragingen van de fusieonderneming.

Ook al zou door de geplande overname het verschil in marktaandeel tussen de beide marktleiders Arrow en Avnet en de overige distributeurs toenemen, toch kwam het onderzoek van de Commissie tot de bevinding dat er geen gevaar op collusie is. Dit komt vooral door de beperkte prijstransparantie op deze markt, waar een groot aantal uiteenlopende producten worden gedistribueerd, vaak nog in combinatie met diverse diensten. Bovendien zou iedere poging tot coördinatie van belangrijke spelers op het distributieniveau op fel verzet stuiten van producenten.

Meer informatie over deze zaak komt beschikbaar onder:

http://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/index/m107.html#m_5385