K.V Archivarissen


Discussiebijeenkomsten 19 en 26 januari over Archiefbestel

Zoals jullie weten worden er op 19 en 26 januari discussiebijeenkomsten georganiseerd naar aanleiding van de artikelen in het Archievenblad en de online enquête die de leden hebben mogen invullen.

Tijdens de bijeenkomsten wordt de 'open space' methode gebruikt. Dit betekent dat in een open ruimte deelnemers rondlopen en bij groepjes (zittend of staand) aanschuiven om met de andere deelnemers te discussiëren over de vraagstelling. Deze vraagstelling staat (als vraag of in de vorm van een stelling) genoteerd op een bord of groot vel papier. De vraagstelling dient voor iedereen duidelijk te zijn, maar tegelijkertijd ook inhoudelijk complex.

Deelnemers worden bij elke vraag door een discussieleider (de bestuursleden van KVAN en BRAIN) uitgedaagd om met antwoorden, argumenten, oplossingen of knelpunten te komen. De discussieleider neemt zelf een neutrale positie in, stimuleert de discussie, betrekt de deelnemers actief bij de discussie en noteert uitkomsten van de discussie op een flip-over. Deelnemers beslissen zelf hoe lang zij aan de discussie deelnemen, voordat zij bij een volgend groepje aanschuiven (de 'Wet van de Twee Voeten'). Deelnemers dragen op deze manier zelf een grote verantwoordelijkheid voor het welslagen van de bijeenkomst.

De sessies worden vooraf gegaan door een korte inleiding over de uitkomsten van de digitale peiling en de vraagstukken die daaruit geselecteerd kunnen worden. Na afloop van de Open Space sessies worden de uitkomsten van de discussies plenair samengevat en wordt aangegeven hoe KVAN en BRAIN verder gaan met hun advisering aan de minister van OCW.

Deze opzet vraagt wel iets van ons allen, aangezien we een redelijk groot aantal gespreksleiders nodig hebben. We zouden erg geholpen zijn wanneer we al op redelijk korte termijn weten op wie we kunnen rekenen, zodat we de bijeenkomsten goed kunnen organiseren. Ik wil jullie dan ook van harte oproepen om in groten getale mee te doen en je aan te melden voor in elk geval één, maar liefst voor beide data. Het is misschien niet iets wat je dagelijks doet, maar één keer moet de eerste keer zijn. Schroom dus niet om je aan te melden!

Bijlage: Rapport De achterban over het archiefbestel

www.kvan.nl/beheer/openwysiwyg/popups/upload/archiefbestelrapport.pdf