K.V Archivarissen


Discussiebijeenkomsten over Archiefbestel 19 en 26 jan.

Onderstaande uitnodiging wordt deze week verstuurd aan de leden van KVAN en BRAIN

Beste leden van KVAN en BRAIN,

In oktober van dit jaar namen velen van u de moeite om mee te doen aan de digitale ledenraadpleging over het archiefbestel. Deze peiling had als doel de besturen van beide verenigingen een indruk te geven van de opvattingen van de leden over fundamentele inrichtingsvragen met betrekking tot het archiefbestel. De peiling was de opmaat naar een in het voorjaar van 2009 uit te brengen advies aan de minister van OCW over de op handen zijnde wijziging van de Archiefwet 1995. Het rapport van de ledenraadpleging verschijnt een dezer dagen en wordt gepubliceerd op www.kvan.nl en op www.archiefbrain.nl.

Zoals dat meestal het geval is met dit soort onderzoeken, roept het rapport minstens zoveel vragen op als het beantwoordt. Over verschuivingen van opvatting over zaken die in beton gegoten leken bijvoorbeeld. Of juist over onverwacht conservatisme op punten waar veel in beweging leek. Over opvallende verschillen van opvatting tussen de leden van KVAN aan de ene kant en leden van BRAIN aan de andere. Of gewoon over de argumenten achter uw antwoorden.

Om de uitkomsten van de peiling beter te kunnen interpreteren en deze afgewogen te kunnen gebruiken bij de voorbereiding van de adviezen aan de minister, willen we u graag verder laten praten over de vragen die we u in de peiling voorlegden. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat u uw stem laat horen over de fundamenten waarop uw werkveld rust. Daarom roepen we u op om massaal deel te nemen aan een van de discussiebijeenkomsten:

19 januari, Historisch Centrum Overijssel, 13.30 16.30 uur (voor KVAN-leden)

26 januari, Hotel Cental, Den Bosch, 10.00 12.30 uur (voor BRAIN-leden)

26 januari, Hotel Central, Den Bosch, 13.30 16.30 uur (voor KVAN-leden)

Alleen op 26 januari vindt er dus een aparte bijeenkomst plaats voor leden van BRAIN. De BRAIN-leden spreken 's ochtends specifiek over die aspecten van de besteldiscussie die vooral vanuit het perspectief van de instellingen van belang zijn.

's Middags kunnen de BRAIN-vertegenwoordigers die ook lid zijn van de KVAN desgewenst aanschuiven bij de discussie van de KVAN-leden, waarin het accent meer op (de positie van) het beroep van archivaris en de beroepsbeoefenaren binnen het bestel zal liggen.

Wij verzoeken u om u voor 12 januari aan te melden als u een of meer van deze discussiebijeenkomsten wilt bijwonen.

Voor aanmelding voor de KVAN-bijeenkomsten, mail bureau@kvan.nl.

Voor aanmelding voor de BRAIN-bijeenkomst, mail aanmelden@gar.rotterdam.nl. Vermeld daarbij s.v.p. of u gebruik wilt maken van de lunch die u aansluitend door BRAIN wordt aangeboden.

Met vriendelijke groet,

Namens het KVAN-bestuur,

Fred van Kan

voorzitter

Namens het BRAIN-bestuur,

Jantje Steenhuis

voorzitter