Gemeente Zwolle

Raadsplein besluitvorming A maandag 19 januari 2009

Tijd en plaats

Op maandag 19 januari 2009 vindt er een Raadsplein besluitvorming A plaats van 19.00-19.30 uur in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle.

Evaluatie beleid regulering kamerverhuur en studentenhuisvesting

Op 21 april is een motie aangenomen waarin het college wordt opgedragen om het beleid voor studentenhuisvesting te evalueren. De motie gaat over het gemeentelijk beleid voor regulering van particuliere kamerverhuur met daarin de toepassing van de 10% regeling en de uitvoering van het in 2003 vastgestelde plan van aanpak studentenhuisvesting. In de notitie "Evaluatie beleid regulering kamerverhuur en studentenhuisvesting" wordt ingegaan op deze punten. Voorgesteld wordt om het beleid op 2 punten aan te passen:
* het instrument onttrekkingsvergunning alleen in te zetten in Oud-Assendorp, Stationswijk en Veerallee nader onderzoek te doen naar de noodzaak van aanvullend beleid om het splitsen van eengezinswoningen in appartementen tegen te gaan.
* Het voorstel is op maandag 15 december 2008 aan de orde geweest in de informatieronde. Van daaruit is het voorstel doorgeleid als A-voorstel naar de besluitvormingsronde A.

Voorbereidingsbesluit perceel Schellerbergweg 18

De raad wordt gevraagd op basis van de Wet ruimtelijke Ordening een voorbereidingsbesluit te nemen voor het perceel Schellerbergweg 18. Op 8 april 2008 is een aanvraag bouwvergunning ingediend voor het plaatsen van een kapschuur. Het bouwplan voor het plaatsen van deze kapschuur is strijdig met het bestemmingsplan "Uitbreidingsplan in hoofdzaak der gemeente Zwollekerspel 1960" Het college heeft op 7 oktober 2008 de vrijstellingsprocedure opgestart. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Door het nemen van een voorbereidingsbesluit door de raad kan nadat de verklaring van geen bezwaar bij Gedeputeerde Staten van Overijssel is ontvangen de vrijstelling worden verleend. Het voorstel komt rechtstreeks als A-onderwerp in de besluitvormingsronde.

Voorbereidingsbesluit perceel Ruiterlaan 45

De raad wordt gevraagd op basis van de Wet ruimtelijke Ordening een voorbereidingsbesluit te nemen voor het perceel Ruiterlaan 45. Op 31 maart 2007 is door Vitens een aanvraag bouwvergunning ingediend voor de uitbreiding van haar drinkwaterzuiveringsinstallatie op haar gronden aan de Ruiterlaan 45. Het betreft uitbreidingen van het RO gebouw, het ultrafiltratiegebouw, de nafiltratieopslag en de bouw van twee watertanks. Het bouwplan is strijdig met het bestemmingsplan "Uitbreidingsplan in hoofdzaak der gemeente Zwollekerspel 1960" Om medewerking te kunnen verlenen aan het plan dient door de raad een voorbereidingsbesluit te worden genomen. Het voorstel komt rechtstreeks als A-onderwerp in de besluitvormingsronde.

Ontwikkelingsvisie De Vrolijkheid

De raad wordt gevraagd de ontwikkelingsvisie Vrolijkheid vast te stellen met als hoofdpunten:
* waarborgen van de continuïteit van het terrein door het ontwikkelen van herkenbare deelgebieden;
* optimaal benutten van de beschikbare ruimte en milieuruimte;
* het bieden van een toekomstperspectief voor bedrijven met groeimogelijkheden;
* ruimtelijke kwaliteitsverbetering van de openbare ruimte.

In 2006 is er voor de toekomstverkenning van de Vrolijkheid een startnotitie vastgesteld en er is een globale scenariostudie gemaakt. Het college van B en W heeft in januari 2007 bij het voorstel "tussenrapportage toekomstperspectief De Vrolijkheid" aangegeven dat scenario A-plus door een extern bureau uitgewerkt kon worden. Het toekomstperspectief voor De Vrolijkheid is uitgewerkt onder de naam 'Ontwikkelvisie Vrolijkheid', opgesteld door het adviesbureau BRO. De eerste eindversie van de ontwikkelvisie is na meerdere bestuurlijke overleggen en overleggen met (nieuwe) eigenaren en ondernemers langs de Ceintuurbaan, gewijzigd. Met name de verkeersontsluiting is aangepast. Met de voorliggende visie wordt beoogde een bijdrage te leveren aan een zorgvuldig en efficiënt ruimtegebruik van bedrijventerreinen in Zwolle in het algemeen en de kwaliteit en duurzaamheid van het bedrijventerrein De Vrolijkheid op de lange termijn in het bijzonder. Het voorstel komt rechtstreeks als A-onderwerp in de besluitvormingsronde.

Herziene projectbeschrijving project Formuliererhulp

De raad wordt gevraagd in te stemmen met de herziene projectbeschrijving van de pilot formulierenhulp. De pilot bestaat uit de volgende onderdelen:
* een platform formulierenhulp waarin aanbieders participeren;
* aanscherping van afspraken over formulierenhulp in subsidieovereenkomsten met welzijnsinstellingen;
* een formulierenbrigade, organisatorisch gekoppeld aan De Kern;
* een evaluatie begin 2010.

In de aangepaste projectbeschrijving zijn de opmerkingen verwerkt die door de raad tijdens de behandeling in het raadsplein zijn gemaakt. Daarnaast heeft er ter voorbereiding een platformbijeenkomst met alle relevante partijen plaatsgevonden. Dit heeft ertoe geleid dat er instemming is over de opzet van de pilot. Met een besluit van de raad over de herziene projectbeschrijving kan het project met de geformuleerde aanscherpingen en op basis van consensus tussen de samenwerkende organisaties voortgang vinden. Hiermee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de bestrijding van armoede en financieel analfabetisme in Zwolle. Het voorstel komt rechtstreeks als A-onderwerp in de besluitvormingsronde.

Westerveldse Aa, deelgebied Kuijerhuislaan-Noord

De raad wordt gevraagd kennis te nemen van de stand van zaken uitvoering "Masterplan Revitalisering Westerveldse Aa" en een krediet ad ¤1.300.000,-- beschikbaar te stellen voor de realisatie van circa 13 ha omvattende waterretentie-, natuur- en recreatiegebied in het kader van de revitalisering van de Westerveldse Aa tussen Kuijerhuislaan en Gooseveldpad conform het gezamenlijke plan van waterschap en gemeente. Dit 13 ha grote gebied wordt multifunctioneel ingericht en doet dienst als uitloopgebied voor de gebruikers van het kantorenpark Oosterenk en vervult een ontbrekende schakel in het recreatieve netwerk. Het voorstel komt rechtstreeks als A-onderwerp in de besluitvormingsronde.

Krediet afronding project Burgemeester Roelenweg West

De raad wordt gevraagd voor de afronding van het project Burgemeester Roelenweg West ¤ 60.000,- beschikbaar te stellen. In april 2008 is de opening geweest van Achmea. Hiermee is het grootste deel van het project afgerond. Er spelen nog drie onderdelen, die inzet vragen van het ambtelijk apparaat. Voor de ambtelijke inzet daarop is geen budget meer beschikbaar. De drie onderdelen zijn:
* De overdracht van twee stukken grond;

* Een mogelijke tijdelijke parkeervoorziening tussen het gebouw en de A28;
* De inrichting van de groene over achter het gebouw.

Het aanvullende budget van ¤ 60.000,- is nodig om het project op een goede manier af te ronden. Het voorstel komt rechtstreeks als A-onderwerp in de besluitvormingsronde.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 08-01-2009 tot 19-01-2009