Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Mogelijk minder infecties door bacterie na te apen

13 januari 2009

Gezamenlijk bericht van NWO Chemische Wetenschappen en Technische Universiteit Eindhoven

Een groep Nederlandse en Spaanse onderzoekers heeft mogelijk een nieuwe effectieve manier gevonden om bacteriële infecties te bestrijden. Door de celwand van een bacterie na te apen, kan worden voorkomen dat deze zich deelt en verder verspreidt. Dat constateert de groep onder leiding van NWO-onderzoeker dr. Maarten Merkx van de Technische Universiteit Eindhoven naar aanleiding van recent onderzoek.

De onderzoekers bootsten de werking van de streptococcus pneumoniae-bacterie deels na, om die vervolgens tégen de bacterie te gebruiken. De onderzoekers uit Eindhoven, Elche en Madrid publiceren hierover op 19 januari 2009 in het gerenommeerde tijdschrift Angewandte Chemie.

Streptococcus pneumoniae is een belangrijke bacterie die onder meer verantwoordelijk is voor de ziektes longontsteking en hersenvliesontsteking. Door toenemende resistentie tegen antibiotica is het belangrijk nieuwe strategieën te ontwikkelen om de groei van dergelijke bacteriën te remmen. Wanneer de bacterie zich deelt, scheidt deze bepaalde enzymen uit die sterk hechten aan de celwand. De Nederlandse en Spaanse onderzoekers onder leiding van Maarten Merkx en Jesús M. Sanz maakten polymeren met een sterk vertakte vorm (dendrimeren) die de, voor binding van deze enzymen, essentiële eigenschappen van de celwand nabootsen. De enzymen bleken sterk te hechten aan de kunstmatige polymeren en daardoor veel minder aan de echte celwand, wat de deling van de streptococcus pneumoniae sterk afremt.

Tegenwerken van enzymen die bacterie laten delen

Om zichzelf te delen en om toxines af te geven, breekt de streptococcus pneumoniae-bacterie een deel van zijn celwand af met behulp van specifieke enzymen (hydrolases). Deze enzymen blijken een speciaal eiwitdomein te hebben waarmee ze op unieke wijze de celwand van de bacterie herkennen. Op de celwand van de bacterie bevindt zich namelijk een grote hoeveelheid choline-groepen (quaternaire ammoniumverbindingen). De hydrolases blijken altijd een serie cholinebindende plaatsen te bevatten, waarmee elk enzym aan meerdere van deze choline-groepen tegelijk kan binden. Deze strategie - het combineren van meerdere zwakke interacties tot een sterke, specifieke binding - komt in de natuur vaak voor, onder andere in de interacties tussen cellen en in het afweersysteem.

In het artikel in Angewandte Chemie wordt aangetoond dat dergelijke multivalente interacties efficiënt verstoord kunnen worden door choline-dendrimeren te maken die een grote dichtheid van choline-groepen hebben. Deze kunnen daardoor zeer sterk binden aan de cholinebindende eiwitdomeinen in de enzymen. Door zo een eigenschap van de bacteriële celwand te kopiëren, remmen de choline-dendrimeren de werking van de hydrolases.

Kleine hoeveelheid choline-dendrimeren voldoende

Dendrimeren zijn een klasse polymeren die een vertakte, boomachtige (dendron= boom), zeer goed gedefinieerde structuur hebben en die al lange tijd in Eindhoven worden bestudeerd. Dergelijke polymeren worden in generaties opgebouwd, waarbij elke generatie het aantal eindgroepen verdubbeld. De eerste generatie dendrimeer bevat 4 choline-groepen, de tweede 8 et cetera. De choline-dendrimeren met 8 of meer choline-groepen bleken veel sterker aan de choline-bindende enzymen te binden dan choline zelf. Kleine hoeveelheden van dergelijke choline-dendrimeren waren al voldoende om de werking van deze enzymen te remmen, en specifiek de deling van de celwand te verhinderen.

Veelbelovend

Uit nader, meer klinisch gericht onderzoek moet straks blijken of deze choline-dendrimeren ook daadwerkelijk geschikt zijn bij de bestrijding van bacteriële infecties. Het belangrijkste van dit onderzoek is echter dat het laat zien dat het nabootsen van de bacteriële celwand in de vorm van een multivalent molecuul een veelbelovende manier is om heel specifiek in te grijpen in essentiële bacteriële processen.

Dr. Merkx ontving voor dit onderzoek in 2006 een Vidi-beurs à EUR 600.000,- van NWO Chemische Wetenschappen. Vidi is, naast Veni en Vici, een onderdeel van de Vernieuwingsimpuls waarmee NWO een impuls wil geven aan vernieuwend onderzoek door talentvolle, creatieve onderzoekers. Het hier beschreven onderzoek werd uitgevoerd aan de Technische Universiteit Eindhoven in nauwe samenwerking met de twee Spaanse groepen in Elche en Madrid.

Publicatie Angewandte Chemie

Multivalent Choline Dendrimers as Potent Inhibitors of Pneumococcal Cell Wall Hydrolysis. Víctor M. Hernández-Rocamora, Beatriz Maestro, Bas de Waal, María Morales, Pedro García, E. W. Meijer, Maarten Merkx, Jesús M. Sanz.

..............................

Nadere informatie bij:

* dr. Maarten Merkx (Technische Universiteit Eindhoven, faculteit Biomedische Technologie)

* t.: +31 (0) 40 247 47 28, webpage http://user.chem.tue.nl/mmerkx/
* Jim Heirbaut, voorlichter TU/e

* t.: +31 (0) 40 247 21 10, j.heirbaut@tue.nl
* Jennifer Schuytvlot, voorlichter NWO

* t.: +31 (0) 70 344 05 35, schuytvlot@nwo.nl

Verschijnt in: Angewandte Chemie, issue 5, 19 januari 2009 (Duitse editie pp. 966 - 969;
internationale editie pp. 948 - 951)

Een `early view' staat op
http://www3.interscience.wiley.com/journal/26737/home laatst gewijzigd op 13 januari 2009