(14 januari 2009 - Bericht van Comite 'Bush Tabee')

P E R S B E R I C H T

Maandag President Bush uitzwaai actie in Den Haag

Den Haag, 14 januari 2009 -
Na 8 jaar een president die sterk oorlogsgericht was, willen wij hem graag uitzwaaien met de inmiddels wereldberoemde schoenenactie. In Den Haag op het schelpenpad bij de Amerikaanse ambassade, maandag 19 januari 2009 van 16.00 tot 19.00 uur.

De Irakese journalist Muntadhar al-Zeidi wierp op 14-12-08 VS president Bush zijn schoenen toe uit protest tegen diens Irak politiek.

Hij zit hiervoor nog steeds vast. De actie is tevens een solidariteitsactie met al-Zeidi en een verzoek om gratie (vrijlating) voor hem.

Nederland is niet als aanstichter in oorlog, maar door de manier waarop de regering Bush zaken heeft gedaan met Nederland, zijn wij direct betrokken geraakt bij twee zeer ernstige en vernietigende oorlogen.

Afghanistan als antwoord op 9/11, Irak als aanbod om daar 'democratie' te brengen en het land te verlossen van een dictator (voormalig vriend) en nogmaals Afghanistan in de oorlog tegen het terrorisme. Dat economische en geopolitieke belangen een grote rol spelen vertelt hij er natuurlijk niet bij.

Hij durft in zijn laatste persconferentie zelfs te beweren dat hij het teleurstellend vond dat er geen
massavernietigingswapens waren in Irak. Die aanwezigheid lijkt de legitimatie om Irak de oorlog te verklaren.

Verder is de niet aflatende steun van de VS aan Israel ten koste van Palestina velen een doorn in het oog.

Maar ook buiten het oorlogsbeleid heeft Bush veel schade aangericht; het klimaatbeleid heeft tot grote vertraging geleid van de zo nodige schone ontwikkeling van
energievoorziening.

De Bush regering heeft Nederland in de tang en JP Balkenende is een welwillige medespeler geworden op het grote schaakspel.

Niet elke burger in Nederland glimt als hij 'vriend van president Bush' genoemd wordt.

Velen voelen zich schuldig aan de bovengenoemde oorlogen en willen het afscheid van Bush op gepaste manier vieren.

President Bush komt persoonlijk zijn afscheidscadeau (schoenen met boodschap voor verdere carriere, bedankjes en andere opmerkingen), in ontvangst nemen.

Dit zal op een zeer waardige manier plaats vinden met hopelijk passende muziek


-------