Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 14 januari 2009

Beleidsmakers en bestuurders over geldstromen in hoger onderwijs en wetenschap

Gepubliceerd op 14 januari 2009

Hoe worden de geldstromen in hoger onderwijs en wetenschap in de juiste richting geleid? En welke bestedingsvrijheden worden binnen deze geldstromen toegestaan? Deze en andere vragen staan centraal in de publicatie Geldstromen en beleidsruimte. De publicatie vormt aanleiding voor een themaconferentie over de financiering van hoger onderwijs en wetenschap, die op donderdag 19 februari plaatsvindt in Amsterdam. OCW-minister Ronald Plasterk neemt het eerste exemplaar van het boek in ontvangst. Hij spreekt vervolgens over de financiering van onderwijs en wetenschap in het licht van de kredietcrisis. De conferentie wordt georganiseerd door de Universiteit van Amsterdam, SDU Uitgevers, ScienceGuide en TriasNet Consultants.

Programma

Na een welkomstwoord door Robbert Dijkgraaf, president van de KNAW en universiteitshoogleraar aan de UvA, wordt het eerste exemplaar van Geldstromen en beleidsruimte overhandigd aan Ronald Plasterk, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De minister houdt vervolgens een toespraak getiteld Kredietcrisis, crisis in de reële economie en financiering van onderwijs en wetenschap. Op het programma staat verder onder andere een interview met Peter Kwikkers, een van de auteurs van het boek, door PG Kroeger van ScienceGuide. Paul Doop, vice-voorzitter van het College van Bestuur van de UvA en de HvA, neemt deel aan het debat Onderwijs- en onderzoekfinanciering en beleid van de toekomst.

Zie onderstaande verwijzing voor het volledige programma (klik in de navigatie links op de pagina op de rode button `Conferentie Financiering HO').

Verwijzingen

www.triasnet.nl

Over `Geldstromen en beleidsruimte'

Het leiden van geldstromen naar de juiste beleidsruimte is niet eenvoudig. Bezinning is nodig om verantwoord de koers uit te zetten naar de toekomst. Bezinning op de ervaringen met de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW), maar ook op bekostigingsmodellen, leerrechten- en prestatiebekostiging, geldend bekostigingsrecht en aanpalende regelgeving. De auteurs van Geldstromen en beleidsruimte bieden nieuwe inzichten en laten daarbij met Nederland vergelijkbare landen de revue passeren. Ook besteden zij aandacht aan de student: als financieringsbron én als te financieren begunstigde. In het boek komen verrassende bevindingen naar boven over de consistentie van beleid, de vorm van bekostigingsmodellen, en de invloed van nationale en Europese jurisprudentie. De auteurs besluiten hun boek met een schets van de contouren van een Nederlandse investerings- en innovatiebank voor onderwijs en onderzoek, die vooral de hoeveelheid middelen en de spreiding van geldstromen zou kunnen bevorderen. Zo'n investerings- en innovatiebank moet daarom snel worden opgericht, stellen ze.

De publicatie Geldstromen en beleidsruimte is het tweede deel in de serie `Wegen voor nieuw hoger onderwijs en wetenschap' en is het vervolg op Evenwicht zonder sturing. De serie begeleidt beleidsdiscussies over hoger onderwijs en wetenschap met inhoudelijke, bestuurlijke en beleidsmatige bespiegelingen.

PMD-programma UvA

De UvA is medeorganisator van de conferentie vanuit haar Professional Managerial Development-programma (domeingroep Financiën). Het PMD-programma is in opdracht van het College van Bestuur ontwikkeld om ontplooiingsmogelijkheden te bieden aan ondersteunend en beheerspersoneel, en talent voor de organisatie te behouden.

Tijd, locatie en deelname

De conferentie vindt plaats op donderdag 19 februari, van 13.30 (ontvangst vanaf 12.45) tot 18.00 uur (vanaf 17.15 uur receptie), in het Trippenhuis (KNAW), Kloveniersburgwal 29, Amsterdam.

De conferentie is bedoeld voor bestuurders, managers, beleidsmakers en beleidsuitvoerders bij universiteiten, hogescholen, overheden en andere organisaties met binding met het hoger onderwijs en/of de wetenschap.

Deelnamekosten: EUR 134,- (inclusief een exemplaar van de publicatie Geldstromen en beleidsruimte). Aanmelden bij TriasNet via bovenstaande verwijzing.
Bron: UvA Persvoorlichting
Zie ook
www.sdu.nl
www.scienceguide.nl