Provincie Groningen

Informatieavonden over Natura 2000 in Groningen 15 januari 2009

De provincie Groningen gaat van start met het opstellen van beheerplannen voor twee bijzondere natuurgebieden in Groningen: het Zuidlaardermeergebied en Lieftinghsbroek. Deze gebieden zijn door de minister van LNV voorlopig aangewezen als Natura 2000 gebied. Natura 2000 is een netwerk van de belangrijkste natuurgebieden in de Europese Unie. Voordat deze aanwijzing definitief is (en dus ook de begrenzing van de gebieden), moet de provincie beheerplannen maken, waarin ondermeer de natuurdoelen komen te staan en bijvoorbeeld de consequenties voor het toekomstig gebruik van de gebieden. De beheerplannen worden opgesteld in samenspraak met beheerders, eigenaren, ondernemers, omwonenden, gemeenten, waterschappen en andere gebruikers. Daarvoor zijn twee projectgroepen met belanghebbenden samengesteld en organiseert de provincie op 19 en 21 januari a.s. informatieavonden voor belangstellenden.

De eerste openbare bijeenkomst voor Lieftinghsbroek vindt plaats op 19 januari 2009 in het Theehuis Smeerling bij Onstwedde. De bijeenkomst voor het Zuidlaardermeergebied vindt plaats op 21 januari 2009 in het Van der Valk Motel in Westerbroek. Beide avonden geven gedeputeerde Douwe Hollenga en het uitvoerende bureau ARCADIS toelichting op de het doel en de werkwijze van het beheerplan. De avonden zijn vrij toegankelijk voor belangstellenden en beginnen om 19.30 uur. Gedeputeerde Douwe Hollenga: "Mensen kunnen hier hun vragen, opmerkingen, ideeën en wensen kwijt. Dat vinden we belangrijk, aangezien we vervolgens kunnen bekijken of het noodzakelijk of mogelijk is de begrenzing en maatregelen daarop af te stemmen.

We streven ernaar, dat het bestaande gebruik voor bijvoorbeeld recreatie en landbouw gewoon door kan gaan. Misschien dat de aanwezige natuurwaarden vragen om een kleine aanpassing of beperking, maar het is zeker niet de bedoeling om de gebieden 'op slot' te zetten. We zoeken juist naar een gezond evenwicht tussen natuur, economie, wonen en recreëren".

De beheerplannen
De looptijd van een beheerplan is 6 jaar. In het beheerplan komt te staan:

* Om welke natuurdoelen (soorten, leefgebieden) het gaat
* Welke maatregelen (beheer, inrichting) nodig zijn om die doelen te bereiken

* Welke menselijke activiteiten zonder meer zijn toegestaan
* Welke activiteiten niet mogen zonder vergunning
* Hoe vergunningaanvragen worden beoordeeld.

Bij de plannen wordt gezocht naar een optimale balans tussen natuur, ruimtelijke ontwikkeling en landbouw. In september 2009 moeten de plannen in concept klaar zijn. Op basis van de beheerplannen volgt de formele aanwijzing door de minister, inclusief de exacte grenzen en de natuurdoelen van beide gebieden.

Lieftinghsbroek en Zuidlaardermeergebied
Het Natura 2000-gebied Lieftinghsbroek bij Weende is een klein bos van ca. 20 ha. Het is Europees gezien bijzonder omdat er op een relatief kleine oppervlakte verschillende typen natuurlijk bos met kenmerkende ondergroei voorkomen.
Het Natura 2000-gebied Zuidlaardermeergebied is een natuurlijk meer met oeverlanden en omliggende polders van totaal ca. 2100 ha. Het is Europees gezien bijzonder omdat het voor 2 zeldzame vogelsoorten (roerdomp en porseleinhoen) en 1 meer algemene soort (rietzanger) een belangrijke broedgebied vormt en omdat het een belangrijk overwinteringsgebied vormt voor kolganzen, kleine zwanen en smienten. Ook is het gebied leefgebied voor de modderkruiper, een zeldzame vissoort.

Natura 2000 in Groningen
De provincie Groningen telt heel wat natuurgebieden. Allemaal zijn ze van belang voor bepaalde planten en dieren en voor de mensen in de omgeving. Sommige gebieden hebben een waarde die daar ver boven uitstijgt. Zoals bijvoorbeeld de waddenkust, waar honderdduizenden trekvogels van heinde en verre naartoe komen. Deze natuurgebieden van internationale betekenis zijn aangewezen als onderdeel van Natura 2000. De aanwijzing tot Natura 2000 gebied heeft als doel in bestaande natuurgebieden de kansen op voortbestaan van de voor dat gebied belangrijke planten en/of dieren te vergroten. In Nederland gaat het om 162 gebieden, waarvan er zes geheel of gedeeltelijk in Groningen liggen: het Zuidlaardermeer, Lieftinghsbroek, Leekstermeer, Drentsche Aa, Lauwersmeer en het Waddengebied (inclusief de Dollard).

Informatieavonden over Natura 2000 in Groningen

15 januari 2009