Provincie Overijssel

Provincie zet ijsbreker in op kanaal Beukers-Steenwijk

ijsbreker.jpg (19 Kb)

De provincie Overijssel gaat maandagochtend 19 januari a.s. een ijsbreker inzetten op het kanaal Beukers-Steenwijk. De provincie doet dit omdat het vervoer per schip van grondstoffen naar en van Steenwijk weer op gang moet komen. Als maandag de ijsbreker door het kanaal gaat, kan de scheepvaart daarna zelf het kanaal vrij houden door er doorheen te varen. Het vaarverbod op het kanaal Beukers-Steenwijk wordt vanaf maandagochtend dan ook opgeheven.

De ijsdikte in de Kop van Overijssel is sterk afgenomen, onder andere door het spuien door het waterschap. Begin van de week was het ijs op het kanaal Beukers-Steenwijk 12 cm. Dit is vandaag 10 cm. en vanaf Giethoorn 1-4 cm. Het ijs op de Oostelijke Belter is echter nog behoorlijk dik. Het kan voor de ijsbreker een zware en spectaculaire klus worden. De provincie bekijkt tijdens het ijs breken het effect en breekt de actie af, als blijkt dat er teveel schade wordt aangericht aan de infrastructuur of afgemeerde jachten. Voor actuele informatie kan de scheepvaart de ijskaart van Rijkswaterstaat raadplegen op www.infocentrum-binnnenwateren.nl.

Op het kanaal Almelo-De Haandrik wordt nog geen ijsbreker ingezet. Het ijs is daar 12-15 cm dik en op sommige plekken zelfs dikker dan 16 cm. De ijsdikte neemt daar nauwelijks af. Het water is nog te koud en de nachtelijke temperatuur is nog te laag. Maandagochtend 19 januari bekijkt de provincie de situatie daar opnieuw.