Gemeente Elburg

stage

Onderzoek naar introductie maatschappelijke stage

Medewerking van vrijwilligersorganisaties gevraagd, vragenlijst binnenkort in de bus

Vrijwilligersorganisaties gaan in de komende jaren steeds meer te maken krijgen met de maatschappelijke stage. De maatschappelijke stage is bedoeld om scholieren op een leuke en zinvolle manier kennis te laten maken met vrijwilligerswerk. Vanaf 2011 zijn leerlingen van het voortgezet onderwijs verplicht om 72 uur vrijwilligerswerk te doen.

Dat kan niet zo maar van de ene op de andere dag want vrijwilligersorganisaties moeten vaak leren omgaan met de jonge vrijwilligers en scholen zullen zich op de hoogte moeten stellen van de mogelijkheden en onmogelijkheden van vrijwilligersorganisaties. Scholen en vrijwilligersorganisaties worden daarbij in opdracht van de gemeente geassisteerd door het vrijwilligerssteunpunt.

Om klaar te zijn voor de verplichte stage in 2011 zijn scholen, vrijwilligerssteunpunten, gemeenten en vrijwilligersorganisaties op de Noord Veluwe begonnen met de introductie van de maatschappelijke stage. Zij werken daarin onderling samen om zo veel mogelijk leuke stageplekken te realiseren. Doel is dat de jongeren een maatschappelijke stage kunnen lopen die plezier en voldoening schenkt. Zodat zij hopelijk ook in de toekomst vrijwilligerswerk doen. En dat de stage kan plaatsvinden in hun eigen woonplaats, ook al zitten zij in een andere gemeente op school. De regionale samenwerking wordt vanuit Regio Noord-Veluwe gecoördineerd.

Om de invoering van de maatschappelijke stage te volgen en zo goed mogelijk te doen verlopen zal Spectrum, Centrum Maatschappelijke Ontwikkeling Gelderland, jaarlijks een evaluatie uitvoeren. In de week van 26 januari benadert Spectrum daartoe vrijwilligersorganisaties met een vragenlijst voor het uitvoeren van de zogenaamde nulmeting. De nulmeting is bedoeld om de uitgangssituatie te bepalen. In de volgende jaren wordt gekeken naar wat er is veranderd en ontwikkeld en hoe dat uitpakt voor de vrijwilligersorganisaties en voor de scholieren. Zo kan tijdig bijgestuurd worden met als bedoeling om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Hoe meer vrijwilligersorganisaties de vragenlijst beantwoorden, hoe zinniger en beter toepasbaar de resultaten van het onderzoek worden.

Wij roepen alle vrijwilligersorganisaties in onze gemeente op om de vragenlijst die zij over de post zullen ontvangen in te vullen en