Gemeente Vlaardingen


Nieuw Vlaardings Tapijt wint ontwerpwedstrijd Veerplein

16 januari 2009
Geluk en Treurniet Architecten is de winnaar geworden van de ontwerpwedstrijd voor de herinrichting van het Veerplein. Het bureau ontwierp het Nieuw Vlaardings Tapijt. Op vrijdag 16 januari ontving de winnaar uit handen van wethouder Peter van der Zwan een cheque van 20.000 euro. De tweede ging naar Architect Movares Nederland BV die het ontwerp De Verdieping maakte. De derde prijs is voor Bureau Poelmans Reesink landschapsarchitectuur voor het ontwerp Singing in the Rain. Zij ontvingen elk een cheque ter waarde van 12.500 euro.

De deskundige jury koos voor Nieuw Vlaardings Tapijt, omdat de centrumfunctie van het plein in dit ontwerp wordt benadrukt en daarbij verwijst naar de geschiedenis van het plein en de omgeving. Dit komt tot uiting in de afbeeldingen op de gekleurde tegels in het midden van het plein. Bovendien is Nieuw Vlaardings Tapijt met 2131 voorkeurkaarten ook door de Vlaardingers van 12 jaar en ouder aangegeven als favoriet ontwerp. De Verdieping en Singing in the Rain kregen respectievelijk 775 en 367 voorkeurskaarten.

Geluk en Treurniet Architecten bij hun winnende ontwerp Wethouder Peter van der Zwan (midden) met de ontwerpers van Geluk en Treurniet Architecten: vlnr: C. Tomaello, W. Kuil, H. Treurniet, J. Treurniet (foto: Arie Wapenaar).

Winnaar Geluk en Treurniet Architecten werkt het ontwerp Nieuw Vlaardings Tapijt nu eerst uit tot een voorlopig ontwerp. In die fase wordt goed gekeken of het ontwerp in de praktijk kan worden gemaakt zoals het plan is ingediend of dat wijzigingen noodzakelijk zijn. Hierbij wordt het plan via de gebruikelijke procedure aan de bevolking van Vlaardingen gepresenteerd, waarbij gelegenheid is op het ontwerp te reageren. Daarna kan het ontwerp definitief worden vastgesteld en kan worden overgegaan tot uitvoering.