Politie Utrecht

Persberichten Lekstroom, 09.50 uur

Utrecht, 19-01-2009

Opvallend gedrag verraadt automobilist

NIEUWEGEIN Een automobilist viel in de nacht van zondag 18 op maandag 19 januari op door zijn gedrag. Er bleek het één en ander niet in orde te zijn.

Rond 02.05 uur namen agenten op de Rijksweg A2 ter hoogte van Nieuwegein de afslag naar een benzinestation. Zij zagen dat achter hen een automobilist hetzelfde deed, maar dat hij plotseling vanaf de afslag weer de hoofdrijbaan opreed. De agenten trokken direct het kenteken van de auto bij de meldkamer na. Daaruit bleek dat het rijbewijs van de eigenaar van de auto was ingevorderd.

De politiemensen gingen achter de auto aan en gaven de bestuurder een stopteken. Aanvankelijk zei de automobilist de auto van zijn broer geleend te hebben en geen legitimatie bij zich te hebben. Uiteindelijk gaf hij wel toe de eigenaar van de auto te zijn. De verdachte, een 30-jarige man uit Rotterdam, werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

De auto van de Rotterdammer bleek niet geheel aan de wettelijke eisen te voldoen. De voorstoelen zaten los in de auto. Zij werden ondersteund en min of meer op hun plaats gehouden door onder andere tassen. Tevens verklaarde de verdachte dat de remmen niet zo best meer waren. De auto is voor technisch onderzoek in beslag genomen.

Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd en voor de geconstateerde en mogelijk nog te constateren technische gebreken.

Bijna drie keer te veel

NIEUWEGEIN Een automobilist werd in de nacht van zondag 18 op maandag 19 januari aangehouden omdat hij te diep in meerdere glaasjes had gekeken.

Rond 01.15 uur controleerden agenten een automobilist, 58 jaar en afkomstig uit Nieuwegein, op de Sweelincklaan. Hij bleek beduidend te veel te hebben gedronken en werd aangehouden. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 645 ug/l, bijna drie keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Verdacht

NIEUWEGEIN Een verdachte situatie bleek op zondagavond 18 januari om werk te gaan.

Rond 20.55 uur zag een getuige dat mannen bij de zijkant van een bouwmarkt aan de Veldwade met zaklantaarns schenen, goederen in een bestelbus laadden en wegreden. Terecht vertrouwde de getuige dit niet en belde 112. Direct gingen meerdere politie-eenheden met spoed die kant op. De eerste twee eenheden waren er in vier minuten.

Agenten zagen het voertuig op de Rijksweg A12 rijden en zetten het aan de kant. In de bus zaten drie mannen van 21, 22 en 25 jaar en afkomstig uit Rotterdam en Barendrecht. Zij verklaarden bij de bouwmarkt aan het inventariseren te zijn geweest. De daarbij gebruikte spullen hadden zij in kratten en bijgelicht met zaklantaarns in de bestelbus geladen. De mannen bleken inderdaad voor het door hen genoemde bedrijf te werken. Bij controle bij de bouwmarkt bleek hun verhaal te kloppen. Daarop mochten de mannen hun weg vervolgen. Agenten namen contact op met de getuige en bedankte hem voor zijn terechte en snelle melding.

Macht over het stuur verloren

HOUTEN Een automobilist verloor op zondagochtend 18 januari de macht over het stuur en raakte van de weg.

Rond 07.15 uur reed een 30-jarige automobilist uit Houten over de Rondweg, komende uit de richting van de Weide. Vlak voor de afslag De Muur raakte hij in een flauwe bocht naar rechts de macht over het stuur kwijt. Hij kwam rechts van de weg in de berm, reed tegen het talud en kwam uiteindelijk op het midden van de weg tot stilstand.

De Houtenaar kwam bij de aanrijding tegen de voorruit. Door de kracht van het ongeval, brak de bestuurderstoel af. Het slachtoffer werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer reinigde het wegdek en de auto werd weggesleept.