ChristenUnie



Afgelopen maandag (12 januari) is in De Nieuwe Kerk in Amsterdam het fellowsprogramma van start gegaan. Samen met de organisatie (Kaderschool, Perspectief en WI) kwamen de deelnemers bijeen, onder meer om met André Rouvoet in gesprek te gaan over het hoe en wat van christelijke politiek. De deelnemers gaan zich dit jaar verdiepen in christelijk politiek denken, onder begeleiding van deskundigen uit de partij.

De avond begon met koffie en kennismaking. Allereerst gaf Geert Jan Spijker (medewerker WI en programmacoördinator) een inleiding in het programma. Hij wees op het belang van inhoudelijke vorming voor een partij als de ChristenUnie en gaf aan blij verrast te zijn met de hoeveelheid aanmeldingen. In totaal hebben 34 mensen gesolliciteerd, waarvan de helft nu start.

Vervolgens stelden de drie betrokken organisaties zich voor: Pieter Leemhuis vertelde iets namens Perspectief, Rieke Elsenbroek namens de Kaderschool en Gert-Jan Segers namens het Wetenschappelijk Instituut. Daarna kregen de vijftien aanwezige deelnemers (twee waren helaas ziek) de mogelijkheid zichzelf voor te stellen. De groep bleek in allerlei opzichten erg divers. Na de voorstelronde werd de syllabus doorgenomen. Het doel van het jaar is kennis opdoen van het christelijk politiek denken, maar ook het kennismaken met elkaar. Daarom begint elke avond met gezamenlijk eten.

Het tweede deel van de avond gingen de deelnemers in gesprek met André Rouvoet. Hij vertelde eerst iets over hoe hij in de politiek terechtkwam. Dat gebeurde na zich tijdens zijn studie verdiept te hebben in het denken van onder meer Herman Dooyeweerd. Dat denken heeft richting gegeven aan zijn politieke opstelling, onder meer het besef dat iedereen in het hart uiteindelijk de meest fundamentele keuzes maakt. Dat heeft ook gevolgen voor de politiek. Het gesprek ging vervolgens onder meer over de gevaren van macht in de politiek, over de mogelijkheden van (en vooroordelen tegen) christelijke politiek in Nederland, en het op integere wijze politiek bedrijven.

De avond werd afgesloten met een borrel en nadere kennismaking.