Veilig Amsterdam


Gemeente Amsterdam: Buurtcijfers leefbaarheid en veiligheid september - oktober 2008

Rai


* Buurtcijfers

* Buurtcijfers nader verklaard

19 januari 2009

De buurtcijfers september-oktober 2008, over de leefbaarheid en veiligheid in Amsterdam zijn bekend. Gegevens van politie en gemeente laten zien hoe de Amsterdamse buurten zich in dit opzicht de laatste maanden hebben ontwikkeld.

Buurtcijfers in de periode september-oktober 2008 Per buurtcombinatie is onder meer aangegeven hoe vaak er aangifte is gedaan van diefstal of ontvreemding en hoeveel overlastincidenten door de politie geconstateerd zijn. Aan de bewoners is gevraagd hoe veilig zij de buurt vinden en hoe zij het leven daar waarderen.

U kunt per buurt zien wat er precies heeft plaatsgevonden: ⢠aangiften inbraak, waarbinnen de aangiften woninginbraak worden aangegeven
⢠aangiften diefstal, waarbinnen de aangiften diefstal uit/vanaf motorvoertuigen worden aangegeven
⢠aangiften geweldscriminaliteit
⢠aangiften vernieling
⢠incidenten overlast

Daar waar mogelijk worden de cijfers vergeleken met dezelfde periode van het vorige jaar. De cijfers worden gepresenteerd per buurtcombinatie, waar meerdere buurten onder vallen.

Centrum
Burgwallen-Oude Zijde
Het cijfer overlast is zo hoog omdat er juist in de maanden september en oktober extra politietoezicht is geweest. Daardoor zijn er meer incidenten gesignaleerd en geregistreerd.
Weesperbuurt/Plantage en Weteringschans
Voor het gehele district is een stijging te zien voor cijfers woninginbraak en met name in het gebied Prinsengracht. Het gaat niet om grote aantallen en er is geen tendens gesignaleerd waardoor het voor als nog voldoende is de vinger aan de pols te houden. Oostelijke Eilanden/Kadijken
De daling van diefstal uit/vanaf motorvoertuigen en vernielingen is in het gehele district en zelfs regionaal te zien. Diefstal uit/vanaf motorvoertuigen heeft de nodige aandacht gekregen van de politie.

Oud-West
Kinkerbuurt
Nog steeds is hier voor het gehele jaar een toename van de aangiften vernieling te zien, die vooral is opgetreden in de maanden mei en juni 2008. Het gaat vooral om vernielingen aan autoâs. Enerzijds lek gestoken autobanden, vermoedelijk een actie van de dader die ook in Oud Zuid en Zuideramstel actief is geweest. Anderzijds is er met een sleutelbos langs tientallen auto's gelopen. Er is een verdachte aangehouden. De toename van dit delict is inmiddels tot staan gebracht.

Zeeburg
Indische Buurt West en Oost
Hier zien we een toename van de aangiften inbraak, waaronder woninginbraak De politie heeft extra toezicht ingezet. Er is inmiddels een dader opgepakt.
IJburg-west
In IJburg zien we een toename van de aangiften geweld met name in de openbare ruimte. Politie en stadsdeel hebben hier aandacht voor.

De Baarsjes
De toename van de aangiftecijfers diefstal voor Hoofdweg en Geuzenbuurt komt doordat de politie twee maal acties heeft uitgevoerd (posten bij supermarkt) waardoor meer mensen aangiften hebben gedaan. De Krommert-2 of Chassébuurt
In de Chassébuurt zijn ook in de periode september/oktober de incidenten overlast afgenomen. Er is dit jaar een aantal maatregelen genomen om de overlast door jongeren terug te dringen waaronder extra jongerenwerk en de inzet van straatcoaches.

Noord
IJplein/Vogelbuurt
Hier zien we over de maanden september/oktober 2008 een toename van diefstal. Er is extra toezicht (SAOA en ISA) die aan de hand van wekelijkse ontwikkelingen worden ingezet.Â
Waterland/Nieuwendam/dijken
De maanden januari-oktober 2008 toont een stijging van het aantal inbraken. Vanwege spreiding over het gehele wijkteamgebied is gerichte inzet niet altijd mogelijk gebleken. Een specifieke groep heeft extra aandacht van het wijkteam en men verwacht dat dit binnenkort tot een concreet resultaat leidt.

Osdorp
In Osdorp-Midden en De Punt is het aantal woninginbraken toegenomen. De politie is bezig met posten en heeft enkele verdachten in beeld.

Slotervaart
Slotervaart
In september/oktober was er een stijging van het aantal inbraken. Er wordt met woningbouwverenigingen gekeken naar preventieve maatregelen.

Overtoomse Veld
Opvallend is hier de afname van de aangiften diefstal en met name diefstal uit/vanaf motorvoertuigen. De politie en de toezichthouders werken beter samen.
Sloter-/Riekerpolder
De stijging van overlastmeldingen is te verklaren doordat politie en stadsdeel de bewoners stimuleren overlast te melden. De overlast wordt o.a. door de inzet van straatcoaches sneller verholpen.

Zuidoost
Bijlmer Centrum (D,F,H)
De aangiften van diefstal uit/vanaf motorvoertuigen is in september/oktober vooral in de H-buurt toegenomen. De toename is o.a. veroorzaakt door de vrijlating van een persoon die daarna opnieuw in de fout ging. Deze persoon is inmiddels aangehouden. Nellestein
In maart/april 2008 zagen we een toename van de inbraakaangiften optreden. Sinds die tijd heeft het aantal aangiften zich gestabiliseerd maar is de toename nog wel terug te vinden in de cijfers januari t/m oktober 2008. De dader achter de inbraken is opgepakt. Het stadsdeel onderzoekt samen met de politie en de verschillende verenigingen van eigenaren naar oplossingen om de kwetsbare plekken beter te beveiligen.
Gein
In Gein zien we de aangiften van diefstal en diefstal uit/vanaf motorvoertuigen in september-oktober 2008 licht toenemen. Het stadsdeel en de politie besteden veel aandacht aan dit delict.

Oud Zuid
In Oud Zuid blijft het aantal aangiften van diefstal uit/vanaf motorvoertuigen toenemen. Zowel politie als stadsdeel blijven veel aandacht aan dit delict besteden.
Oude Pijp
Hier zijn de aangiften vernieling over de maanden januari tot en met oktober 2008 toegenomen. Dit wordt veroorzaakt door de aangifte vernielingen die in de maanden mei en juni 2008 hebben plaatsvonden: honderden lekgeprikte autobanden. Het lijkt een actie te zijn geweest van één persoon, die inmiddels is gestopt.
Stadionbuurt
Hier zien we vanaf juli een stijging van de aangiften diefstal en diefstal uit/vanaf motorvoertuigen toenemen. Het gaat om diefstallen uit een parkeergarage en inpandige garages onder nieuwe wooncomplexen die recentelijk in gebruik zijn genomen. Maatregelen worden getroffen om de inbraken en diefstallen terug te dringen (betere beveiliging, aanstelling huismeester die garages regelmatig controleert, voorlichting aan bewoners).

Zuideramstel
De doorwerking van de lekgeprikte autobanden in de maanden mei en juni beïnvloedt de indexcijfers van de Schelde- en IJselbuurt over januari tot en met oktober. In de periode september/oktober is geen bijzondere toename van vernieling geweest.
Scheldebuurt
De toename van diefstal uit/vanaf motorvoertuigen heeft voornamelijk te maken met de zogenaamde Italiaanse diefstalmethode waarbij automobilisten in hun auto beroofd worden door voorbijrijdende scooters. De RAI is een geliefde plek voor deze scooterdieven vanwege buitenlandse gasten en druk zakelijk verkeer. Het stadsdeel gaat met politie en de RAI overleggen over preventieve maatregelen.