Gemeente Buren


Basisscholen Rivierenland aan de slag met bollen en knollen

Ruim 470 scholen van het basisonderwijs in Gelderland krijgen deze maand duizend pakketten bollen en knollen in hun klas. Ongeveer 25.000 leerlingen van alle groepen onderzoeken zon zes weken lang de verschillen tussen bollen en knollen.

Docenten krijgen een kant en klaar programma aangereikt met alle materialen die zij nodig hebben. Elk pakket bevat potjes met uitgelopen bollen van narcissen, hyacinten en blauwe druifjes, tulpenbollen voor kweek op water, biologische uien en aardappelen. Met een handleiding en werkbladen kunnen docent en leerlingen meteen starten met onderzoek en proefjes. Bijvoorbeeld om te ontdekken hoe snel een hyacint uitkomt. En zij kunnen zien wat de invloed van klimaatwijzigingen is op de natuur: bollen die warm staan lopen weken eerder uit dan bollen in de kou.

Deze materiaalzending wordt collectief aangeboden door zeventien Natuur- en Milieu-Educatie centra. In Rivierenland zijn dat de centra in Culemborg, Tiel, Heerewaarden en Maurik. Alle centra zijn verenigd in het samenwerkingsverband Gelders NME-Netwerk.

Gelderse scholen kunnen drie keer per jaar een pakket met levend materiaal ontvangen van de NME-centra. In het lopend schooljaar ontvingen scholen eerder al het pakket Van Graan tot brood. In april komt nog een pakket over Tropische Producten.

De NME-centra ondersteunen met deze pakketten Bollen en Knollen de basisscholen bij hun praktisch natuuronderwijs. Het Gelderse basisonderwijs profiteert met deze pakketten van de deskundigheid en organisatie van de natuureducatieve organisaties. Door de samenwerking van de centra is het aanbod effectief en efficiënt. Scholen nemen de materiaalpakketten gretig af, vanwege de all-in-formule, die zich al 25 jaar bewijst.