Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Tegemoetkomingsregeling sneeuwdrukschade boomkwekerij

19 januari 2009 - kamerstuk

Directie Landbouw

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum


18 december 2008 2008Z09772/ DL. 2009/59 16 januari 2008

onderwerp 2008D23183 bijlagen

Tegemoetkomingsregeling sneeuwdruk- schade boomkwekerij Geachte Voorzitter,

Bij brief van 18 december verzoekt u mij te reageren op de brief van het lid Mastwijk (CDA) over de Tegemoetkomingsregeling sneeuwdrukschade 2005. Kern van zijn betoog is dat de regeling onvoldoende recht doet aan het meerjarige karakter van de boomkwekerij. Hierdoor zouden bepaalde ondernemers met hoge schades geen tegemoetkoming ontvangen.

Deze regeling is tot stand gekomen in nauw overleg met zowel de Nederlandse Bond van Boomkwekers (NBvB) als de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO-Noord). Vanuit hun kennis en expertise hebben zij aangegeven dat de regeling aansluit bij de situatie in de boomkwekerij.

De Tegemoetkomingsregeling sneeuwdrukschade 2005 gaat uit van een aantal principes. Ten eerste moeten ondernemers de gewassen op hun bedrijf verzekeren tegen sneeuw- drukschade. Ten tweede wordt er slechts een tegemoetkoming uitgekeerd indien er tenminste 30% schade is aan het gewas. Deze schade wordt gerelateerd aan de waarde van het gewas in het betreffende teeltjaar, ten tijde van het incident. Deze systematiek kan

er in incidentele situaties toe leiden dat een ondernemer gerelateerd aan de jaaromzet weliswaar grote schade heeft, maar niet voor tegemoetkoming in aanmerking komt. Dit omdat de totale waarde van de gewassen op zijn bedrijf aanzienlijk hoger is dan de jaaromzet.

De systematiek van de Tegemoetkomingsregeling sneeuwdrukschade 2005 is gebaseerd op eerdere tegemoetkomingsregelingen. Ook in die regelingen werd rekening gehouden

met de waarde van het gewas in het betreffende teeltjaar ten tijde van het incident.

In het voorstel van het lid Mastwijk wordt schade in jonge, nog niet leverbare, gewassen opgeteld bij de totale schade. De restwaarde van jonge gewassen wordt echter niet meegerekend bij de totale restwaarde. Deze methode doet geen recht aan de waarde van het gewas te velde ten tijde van het schade-incident. Op deze manier zal men namelijk eerder de schadedrempel van 30% voor een tegemoetkoming bereiken, wat kan leiden tot overcompensatie.

Datum Kenmerk Vervolgblad
16 januari 2008 DL. 2009/59 2

Daarmee zou de huidige regeling met de voorgestelde berekening van de schade niet voldoen aan de staatssteunregels voor de landbouwsector. De Tegemoetkomingsregeling sneeuwdrukschade 2005 voldoet in haar huidige vorm wel aan de Europese staatssteun- regels voor de landbouwsector.

Ik acht aanpassing van de regeling, vanwege bovengenoemde argumenten niet aan de orde.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --