Unicef brengt hulpgoederen naar Gazastrook 19 januari 2009, New York - Nu er een staakt-het-vuren is tussen Hamas en Israël, hebben hulporganisaties toegang tot de Gazastrook. Unicef wil vandaag noodhulpgoederen naar het gebied brengen.

Een meisje kijkt een dag voor het staakt-het-vuren uit het raam van een kamer in Gaza. Foto: Unicef/NYHQ2009-0030/El Baba Een meisje kijkt een dag voor het staakt-het-vuren uit het raam van een kamer in Gaza. Foto: Unicef/NYHQ2009-0030/El Baba

"We willen zoveel mogelijk hulpgoederen afleveren, dat heeft onze eerste prioriteit," zegt Abdel-Rahman Ghandour van Unicef. Het gaat om een zending die door zes vrachtwagens wordt vervoerd. De goederen bestaan onder meer uit 2.200 hygiëne kits en zullen zo snel mogelijk in het zuiden en midden van de Gazastrook worden afgeleverd.

Unicef houdt zich niet alleen bezig met het leveren van levensreddende hulpgoederen, maar bekommert zich ook om de psychische gezondheid van de kinderen in de Gazastrook. Tijdens de afgelopen weken hebben zij geleden onder extreem hoge druk en angst. Unicef wil ervoor zorgen dat hun dagelijks leven zo snel mogelijk weer enigszins normaal wordt.

Palestijnse kinderen op zoek naar bruikbare spullen in een ruïne van een bedrijf in Gaza. Foto: Unicef/NYHQ2009-0031/El Baba Palestijnse kinderen op zoek naar bruikbare spullen in een ruïne van een bedrijf in Gaza. Foto: Unicef/NYHQ2009-0031/El Baba

Daarom moeten de kinderen in de Gazastrook weer naar school kunnen gaan. Beschadigde scholen moeten worden hersteld, of er moet voor vervangende lesruimtes worden gezorgd. Daarnaast stuurt Unicef teams met hulpverleners naar het gebied, die kinderen kunnen helpen bij het verwerken van hun ervaringen. "Ze zijn zeer, zeer getraumatiseerd," aldus Ghandour.

In de Gazastrook liggen bovendien talrijke onontplofte explosieven, die vooral voor kinderen een groot gevaar vormen. Unicef heeft radiospots gemaakt, waarin Palestijnse gezinnen hiervoor worden gewaarschuwd.